Van egy ország, ahol az áramtermelés 98%-át megújuló energiaforrásokból fedezik, ahol a villanyautók ingyen tölthetők a temérdek töltőpont bármelyikén, mentesülnek az adók alól, díjmentesen parkolnak és használhatják a buszsávokat. Nem Meseországról van szó. Fontos ezt előrebocsátani, hiszen a norvég valóság teljesen más kontextusba helyezi az idehaza szürreálisnak ható villanyautózást. Az ilyen járművek használhatóságát ugyanis nagyban befolyásolja az infrastruktúra – gondoljunk csak bele, mit érne az autónk, ha az országban csupán maroknyi benzinkút működne?! Norvégiában mindenesetre a Nissan Leaf tavaly az eladási lista 13. helyén állt, idén pedig már a 6. helyig jutott!

Budapest–Balaton oda-vissza

Ezen sikereken felbuzdulva dobják piacra most a frissített modellt, amely ránézésre ugyan alig különbözik elődjétől, mégis fontos fejlesztéseket hajtottak végre rajta. Először is megnövelték a hatótávot, amely az európai menetciklus szerint immáron 199 kilométer. Ez akkor is elegendő lenne a mindennapos városi jövés-menéshez, ha csak kétharmadát tudnánk kihozni a gyári adatnak. Ehhez 5%-kal javították a 80 kilowattos villanymotor hatékonyságát, további 6%-kal pedig a fékezési energia visszatápláló rendszerét. Mivel a súly is fontos tényező, a 32 kilogrammnyi megtakarítás is sokat számít.

Elsőre is egyértelmű a takarékosságra ösztönző műszerfal Elsőre is egyértelmű a takarékosságra ösztönző műszerfal

A fejlesztések persze az utasteret sem hagyták érintetlenül. Mostantól háromféle felszereltségi szint és kétféle belső színárnyalat közül választhatunk. Újabb funkciókkal bővítették a központi egységet, amely okostelefonnal távolról is vezérelhető, így a fűtést vagy a légkondicionálót előre bekapcsolhatjuk, amíg az autó töltőn van, hogy ne az akkumulátor merüljön. De hasznos a töltöttséget, a terepviszonyokat és a töltőpontokat is figyelembe vevő navigációs rendszer is, amely magyarul is beszél. Bár alapvetően nem családi autónak tervezték, mégis említésre méltó a hátsó lábteret érintő 53 milliméteres bővítés, amelyet egyszerűen, az ülés átszabásával értek el. Sőt, a csomagtér is megnőtt a töltő-inverter páros motortérbe költözésével.

Mindezek nagyon kellemes, kényelmes és jól használható autóvá teszik a Nissan Leafet. Olyannyira, hogy ha nem mondanánk meg a volán mögött ülőnek, hogy villanyautót vezet, valószínűleg nem is venné észre. Épp úgy viselkedik, mint egy automatikus váltóval felszerelt kisautó, csak sokkal csendesebb és sokkal finomabban húz. A villanymotor egyenletes nyomatékleadásának köszönhetően kellően dinamikus, s ha a váltókar szerepét játszó programválasztó kapcsolót nem felejtettük takarékos állásban, még fürge is. Külön érdekesség, hogy választhatunk motorfék üzemmódot is, ami lejtmenetben nemcsak kényelmes, de a hatótávot is növeli.

A csatlakoztatás egyszerű, a töltöttséget a szélvédő mögötti fények jelzik, ami akár az iroda vagy a lakás ablakából is látható A csatlakoztatás egyszerű, a töltöttséget a szélvédő mögötti fények jelzik, ami akár az iroda vagy a lakás ablakából is látható

Ahhoz azonban, hogy hazánkba is elérjen a változás szele, még sok időre lesz szükség. Az autó támogatások nélküli vételárát ugyanis kevesen tudják majd feláldozni a környezetvédelem oltárán. Elvégre a Visia felszereltségű alapváltozat 8 774 500 forintja könnyedén 9 millió fölé szökik, már csak a gyorstöltő megvásárlásával is. Ezt persze kompenzálhatnák a másutt látott kedvezmények, hisz az ingyen áram, vagy a dugókat elkerülő megoldások többeket a nemes ügy felkarolására ösztönöznének, elvégre többen hajlandók komoly összegeket áldozni egy-egy különleges autóra, mint gondolnánk.

Működőképes metszet: a narancssárga akkuk az utaspadló alatt kaptak helyet Működőképes metszet: a narancssárga akkuk az utaspadló alatt kaptak helyet

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!