Könnyen átlátható és tisztítható a műszerfal, a klímakonzol többfunkciós, itt állítható a terepprogram is. Fotó: Stefler Balázs, Lővei Gergely

Pályafutásának végére egészen kikupálódott az 1948-ban mezőgazdasági célra kifejlesztett Land Rover terepjáró, de nem tagadhatta le haszonjárműves múltját. A Defender nevet továbbvivő új típusnál már luxusautós párhuzamot is fel lehet fedezni, szóval ég és föld a különbség a két generáció között. A formatervezők ünneplik a dobozformát, vannak retrós utalások is, és ha nincs mellette másik autó, fel sem tűnik, milyen hatalmas a karosszéria. Ez a belső tér méretén is érezhető, a megközelítés problematikáját kapaszkodók segítenek áthidalni.

A műszerfal kialakítása jópofa, a könnyen takarítható felületek és a sok tároló helyénvalóak egy rendes terepjáróban. Süppedős bőr/szövet kárpitozású ülésekben foglalhatunk helyet, az üléstámlák hátán tablettartó-előkészítés és rögtön áramforrás is van, az első-hátsó konzolon pedig további USB- és szivargyújtó-csatlakozásokat is találunk. A kezelés jórészt egyértelmű, azt kell csupán megszokni, hogy a klímapanel egyben a digitális terepmenü választója is, a részleteket aztán az érintőképernyőn lehet finomhangolni. Nem valószínű, hogy a tulajdonosnak szüksége lesz minderre a tereptudásra, de jó tudni, hogy szükség esetén nem jelent gondot a patakon átgázolás, vagy épp a sárban dagonyázás. Várhatóan a vontatási képességet (3,5 tonna) használják ki inkább az ügyfelek. A légrugózás a legjobb dolog, ami ezzel a magas építésű és nehéz autóval történhet, hiszen úgy kényelmes vele a haladás, hogy közben nincsenek zavaró karosszériamozgások, elképesztő, mekkora úthibákat képes teljesen kivasalni a rendszer.

Sok a hely a második sorban, gondoltak a digitális világban élő utasokra is, nem sok vizet zavar, de kellemes a fentről érkező napfény. Igazi vezérlőállást találunk a csomagtér bal oldalfalán, meg szatyortartót. Nincs indítógenerátor, nincs már 2,0 literes dízel se

Nem sokkal azt követően, hogy nálunk járt a Land Rover Defender 110-es tesztautó, búcsúzott az ezt hajtó erőforrás. A 2,0 literes dízelhez nem volt elektrifikáció, az utód a lágyhibrid, 3,0 literes, soros hathengeres dízel lett szoftveresen visszafogott teljesítménnyel. Ezzel a D240-es biturbó-dízellel kapcsolatos egyetlen észrevétel is halandó lett: a spontánabb gázreakciót hiányoltuk. Kellett pár pillanat ahhoz, hogy felpörögjenek a turbók, visszakapcsoljon a szériában adott automatikus váltó, és meginduljon az üresen is 2,3 tonnás alumíniumtest. Az új, hathengeres láhgyhibrid dízel 21 milliót közelítő alapára magas, de a prémiumkategóriában megszokott. A konkurenciánál nincs ilyen stílusos kialakítás, és sok esetben ilyen tágas utastér sem.

Többet tud terepen a Defender, mint amit az átlagos használó mer

TETSZETT
• külső-belső megjelenés
• légrugós felfüggesztés
• tágas és kényelmes utastér
NEM TETSZETT
• magasra kell mászni
• érezhető a dinamikán a tömeg

ÖSSZEGZÉS
Mindent tud, amit ebben a kategóriában el lehet várni, és mindezt egyedi stílussal egészíti ki az újjászületett Defender, no és olyan terepképességekkel, amiről a konkurenciánál még felár ellenében sem lehet álmodni. A kereskedői és szervizhálózat ritka.

Land Rover Defender 110 D240
Összlökettérfogat: 1999 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 biturbó-dízel
Max. teljesítmény: 177 kW (240 LE) 4000/perc
Max. forgatónyomaték: 430 Nm 1400/perc
Hossz./szél./mag.: 5018/2008/1967 mm
Tengelytáv: 3022 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1704/1700 mm
Fordulókör: 13,2 m
Saját tömeg: 2323 kg
Csomagtér: 1075-2380 l
Üzemanyagtank: 85 l
AdBlue tartály: 20,7 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,1 s
Max. sebesség: 188 km/h
Átlagfogyasztás: 8,9-9,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 10,9 l/100 km
CO2-kibocsátás: 234-251 g/km
A modell alapára: 22 066 000 Ft (3.0 MHEV D200, MY22)