Az „életmód-luxusterepjárók” divathóbortjának engedve a Nissan megszüntette a jó öreg, 2002-es évjáratú Pickup gyártását – 2005 óta itt a színes-szagos Navara, tessék azt venni! Aztán ráébredt, hogy sokan hiányolják a korábbi egyszerű igáslovat, s megint felvette programjába, most már NP300-as néven. Háromféle verzió készül belőle: hosszú platós, King Cab – némi rakodótérrel a fülke hátuljában, valamint ötszemélyes, rövid platós változat. Nálunk most a középső járt.

Csak semmi kényeskedés!

Kicsit csakugyan időutazás ezzel a járgánnyal közlekedni: mikor ültem utoljára központi zár nélküli kocsiban, amelynek kézzel kell kurblizni az ablakát és állítani a tükrét? Nem emlékszem már, mint ahogy arra sem, melyik volt az utolsó tesztautó, amelyben rádió híján csak a motor szolgáltatta a muzsikát? Ezeket azonban nem veszem zokon tőle, sőt! Aki ugyanis akarja, megrendelheti a felsorolt tételeket az extralistáról, de el is hagyhatja, ha inkább takarékoskodna. Klímaberendezés viszont volt az autóban, és ezt, mint biztonsági berendezést, fontosnak tartom.

A z NP300-as egyébként sem dédelgető jármű. Hepehupás úton – ahol oly sokat használják majd – bizony megzötyögteti két utasát, főként üresen. Ezt sem bántam. Közben ugyanis érezni, hogy azért nem ringat, mert masszív teherautó-futómű van alatta. Egyszerűen nincs benne a pakliban, hogy valami tönkremehetne rajta, agyon sem lehet csapni. Terepen kiváló: nagy terepszögek és hasmagasság, illetve gázlómélység jellemzik. Erdésznek, vadásznak, geodétának épp ilyen kell.

Munkára fel, kezdődik a műszak!

Na, most jön a lényeg. Egy kis kukoricatörés! Út nincs, csak keréknyom, vagy az se. Kukoricás zsákok viszont vannak bőven, pillanatok alatt púposan állnak a platón. Autónkon nemigen látszik, hogy lejjebb ereszkedne a rugója, neki ez még semmi. Simán elballag a friss szántásban is. Ha pedig lenne rajta vonóhorog, háromtonnás utánfutót húzhatna. Motorja közben elégedetten duruzsol, és a kuplung sem problémázik az emelkedővel, mert bekapcsoljuk a felezőt és az összkerékhajtást, nyugodtan lehet menni lépésben. Ilyenkor tanulja meg más szemmel nézni az autóját az ember: a tükörállítás rögtön másodrendűvé válik, csak az számít, hogy azért kell majd abbahagyni a munkát, mert elfáradt a kukoricaszedő brigád, vagy lement a nap, de ettől a járgánytól vég nélkül dolgozhatnánk.

A szerkezet roppant egyszerű. Acél alváz, ami jócskán túlterhelhető. Hátul féderrugós merev tengely, mint egy tehervagoné. “Lokomotív” dízelmotor, ötfokozatú sebességváltó, terepáttétel, amely az összkerékhajtás karjával kapcsolható. Semmi elektromos-elektronikus “vacak”, amelyekkel teletömik a modern szabadidő-autókat, csak szolid vas, amire tényleg rábízhatja magát az ember. A végfal lehajtva fellépőként, rakodórámpaként és platóhosszabbítóként szolgál, ahol viszont kell, ott műanyagot alkalmaztak: a sárvédőívek kidomborodó betétjei sok kisebb sérüléstől védik meg a lemezt. Csak egyvalami nem illett az összképbe, a metálfényezés – igaz, az sem kötelező, 120 000 forintot lehet megtakarítani az elhagyásával. Ennyiből jó sok kilométerre fedezhetjük a gázolajszükségletet…

Lassan járj, tovább érsz!

Munkagépünk persze autóként is használható. Fürgén indul meg, élénken gyorsul, de csak városi sebességekig, országúton már visszafogja a rengeteg levegő, amit maga előtt tol. Maximum 110-120-szal szeret utazni – legálisan legfeljebb 80-nal mehet (2,5 tonna feletti jármű). Nem tudom, miért 5000-nél van a fordulatszámmérő piros tartománya, soha nem vinne rá a lélek, hogy odáig kínozzam. Egyenesben kissé „sétálós” a kocsi, kanyarban némi visszafogottság ajánlatos, elvégre nem sportfutómű van alatta. Parkolóhely keresésekor szemfülesek legyünk, nagyobb terület kell az átlagosnál, és a fordulókör sem éppen kicsi. A fogyasztás 10,8 literre jött ki, de komoly igénybevétel mellett. 75 literes tankjával így is közel 700 kilométert mehet, szervizbe csak 30 ezer kilométerenként kell vinni, a garancia meg hároméves. Mindezt nettó 4,5 millió forintért adják, sokkal kevesebbe kerül tehát egy divatterepjárónál, de sokkal többet ér. Milyen jó, hogy újra elkezdték gyártani! Most kell hamar megvenni, míg valami marketingzseni megint le nem állítja…