Ez a Vignale-kényeztetés bőrkárpittal és teljesen digitális műszerfallal. Fotó: Stefler Balázs

Annyiból nem változott a helyzet, hogy a Kuga műszakilag továbbra is a Focus testvére, ugyanazt a C2-es padlólemezt használják, de a szabadidő-autóhoz összkerékhajtás és alternatív hajtások is elérhetők, és ezek akár kombinálhatók is. Egészen pontosan Észak-Amerikában egyszerű extra az összkerékhajtás a hibrid (1,1 kWh kapacitású akkumulátor) és plug-in hibrid (14,4 kWh kapacitású akkumulátor) modellhez, míg kontinensünkön még nincs öntöltő hibrid, és a hálózatról tölthető változat is csak elsőkerékhajtással választható – egyelőre. Tesztautónk utóbbi volt, német mivolta miatt nem látszik, de ez zöld rendszámos kivitel – Németországban a jelzés végén lévő E betű különbözteti meg az ilyen autókat.

A bal első sárvédőn van az elektromos csatlakozás. Ami nálunk a zöld rendszám, Németországban az a jelzés végén lévő E betű

Nagyjából változatlanok a méretek, a megjelenést a mélyebbre került és szélesebb hűtőráccsal és az előre döntött D-oszloppal alakították át. Bent a Focusban is használt műszerfalat találjuk, egy kicsit más az üléspozíció, hiszen magasabb az utastér, de nemcsak ettől érezni tágasabbnak a hátsó sort, hanem ott ténylegesen is bővebb a lábtér. Ebből aztán szükség szerint lehet átadni egy keveset a csomagtérnek, hiszen az osztott hátsó ülés 15 cm hosszú sínen tologatható. A PHEV-változatnál 64 literrel csökken a csomagtér mérete azáltal, hogy nem rakomány, hanem a töltőkábel(ek) tárolására alakítják ki a padló alatti fiókot. Ez nem a legszerencsésebb, hiszen a töltőkábelhez való hozzáféréshez szabadon kell tartani a csomagteret. Támladöntés után nem lesz sík a padló. A Vignale kivitelnél villanymotor mozgatja a hátsó ajtót, felnyitáskor a gumis szalaggal rögzített kalaptartóháló gátolja, hogy az esetleg hideg külső levegő a hátul ülők nyakába zúduljon.

Kényelmesek az ülések, a második sorban kifejezetten tágas a tér, az ülés 15 cm-es sínen tologatható

ST-Line felszereltségtől felfelé jár a vetített műszeregység, amelynek grafikája alkalmazkodik az épp használt üzemmódhoz, igaz, a kék szín mindig meghatározó marad. A PHEV-változat sajátja a váltót vezérlő forgókapcsoló mögött elhelyezett EV-kapcsoló, amivel a hajtás üzemmódjai között választhatunk, a teljesen elektromos haladástól az elektromos energiatartalékoláson át a hibrid módig (utóbbira automatikusan átvált az autó, ha lemerül a telep), és van akkumulátortöltési lehetőség is. Utóbbi felettébb energiapazarló megoldás, olyankor éri meg, ha tényleg szükség van az utazás végén pár kilométernyi helyi károsanyag-kibocsátás nélküli haladásra, ilyen behajtási korlátozás per pillanat nincs hazánkban. Egyszerű konnektorról 6 óra, fali töltődobozzal vagy utcai gyorstöltővel 3,5 óra a töltési idő – külön kábel van a két töltési lehetőséghez. Ezzel úgy 50 km-es elektromos hatótávolságot nyerünk kis odafigyeléssel; sztrádatempóra is képes villanymotorral a Kuga PHEV, hiszen 135 km/óra az elektromos csúcssebesség, de ilyenkor nagyon gyorsan pörög lefelé a hátralevő elektromos hatótáv, érdemesebb ilyenkor a benzinmotorra váltani és tartalékolni az energiát az országúti/városi szakaszokra.

Támladöntés után nem sík a padló

A belsőégésű motor egy 2,5 literes, Atkinson-ciklus szerint működő négyhengeres, ami csendesen és finoman teszi a dolgát, de a dinamikus haladáshoz kell a villanymotor segítsége is; közel 2 tonna a saját tömeg, nagy a homlokfelület. A benzines teljesítménye 152, a villanymotoré 131 lóerő; a rendszerteljesítmény 224 lóerő, a nyomatékot nem közli a Ford. Az e-CVT-váltóval (bolygómű) a dinamika nem olyan éles, mint az esetenként automatikus váltót használó konkurenciánál, ezért is furcsa, hogy a felfüggesztést sportosra hangolták – bár ebben szerepet játszhat a magasan lévő tömegközéppont és a tesztautó 20 colos felnije. Hiába fordul úgy, mintha sínautó lenne – a padló alatti akkumulátor miatt egészen jó a tömegeloszlás –, a kanyarból kigyorsításnál már nem remekel a gép. Az energia-visszatáplálás két fokozatban állítható, és nem jegyzi meg a fokozott energia-visszatermelést a rendszer, a váltóvezérlő tárcsa közepén lévő L gombot minden alkalommal meg kell nyomni. Fejlett vezetőtámogató rendszerek is elérhetők a Kugához, a Vezetési kényelem csomagban (430 000 Ft) van többek között a táblafelismerőt is használó sebességtartó rendszer, amin még lehetne mit csiszolni, hiszen gyorsforgalmi úton (110 km/óra) haladva a lehajtó 40 km/órás sebességkorlátozását is felismeri, és bizony meglepetést tud okozni a mögöttünk haladóknak a hirtelen – és teljesen indokolatlan – lassítással az elektronika.

Önmagában is elég erős a villanymotor a közel 2 tonnás SUV mozgatásához

A 12,53 milliós indulóár magas, de még így is a legolcsóbb a hálózatról tölthető hibrid hajtású, zöld rendszámos kompakt szabadidő-autók között; egyelőre csak a PSA Csoport kínál hasonló tudású autót, de a közeljövőben több más vetélytárs is megjelenik majd. A Kuga esetén az is növeli a belépőárat, hogy rögtön Titanium felszereltséggel indít, a személyautó testvér Focusnál az már a harmadik szintet jelenti. A kényeztető Vignale 14,27 millióra növeli az alapárat, a korábbiaktól eltérően itt már nem vörösborszínű a bőrkárpit, hanem fekete. A magas, 7,6 l/100 km-es tesztfogyasztás annak köszönhető, hogy sokat mentünk autópályán, és az utcán parkolás miatt (vidék) az akkumulátor töltésére sem volt lehetőség.

TETSZETT
• gazdag felszereltség
• vezethetőség
• finom és csendes működés
NEM TETSZETT
• kemény futóműhangolás
• okostempomat működése

ÖSSZEGZÉS
A népszerű kompakt SUV karosszériában érkezik a Ford első zöld rendszámos autója, amely bizony jól sikerült konstrukció. Magyarországon a feszes futóműhangolás rombolja a csendes és kényelmes haladás illúzióját, illetve egyes vezetőtámogató rendszerek működése is további csiszolásra szorul. Kategóriájában jó ajánlatnak számít, de a piacon csak az állami támogatásoknak köszönhetően kerül egyáltalán képbe a dízelmotorral szemben.

Ford Kuga 2.5 PHEV FWD
Összlökettérfogat: 2490 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
BENZINMOTOR
Max. teljesítmény: 112 kW/152 LE
Max. nyomaték: n.a.
VILLANYMOTOR
Max. teljesítmény: 97 kW/131 LE
Max. nyomaték: n.a.
HIBRID RENDSZER
Max. teljesítmény: 165 kW/225 LE
Hossz./szél./mag.: 4628/1883/1666 mm
Tengelytáv: 2710 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1597/1588 mm
Fordulókör átmérője: 11,4 m
Tömeg/teherbírás: 1844/476 kg
Csomagtér: 411-581/1481 l
Üzemanyagtank: 45 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,2 s
Max. sebesség: 201 km/h
Átlagfogyasztás: 1,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 32 g/km
Alapár: 8 800 000 Ft (1.5 EcoBoost, 150 LE)
Tesztautó ára: 12 530 000 Ft