A Partner furgonos génjei dacára felvette a Peugeot aktuális személyautó-márkaarculatát, lecserélték a hűtőmaszkot, módosították a lökhárítókat, a fényszórók formája változatlan maradt, viszont a világítási funkciók kiosztása új. A ködfényszórókat krómozott foglalat emeli ki, a tükörházak pedig áramvonalasabbak lettek. A hátsó lámpák füstszínű bevonatot kaptak, továbbá új színek és dísztárcsák is a kínálat részét képezik. A leglátványosabb az Outdoor-csomagos Partner, melyet akár terepjárónak is gondolhatunk, de az off-roados hacuka alatt fronthajtás lapul.

A Grip Control forgókapcsolóját a vezetőhöz közel helyezték el A Grip Control forgókapcsolóját a vezetőhöz közel helyezték el

Tetszetős fazon, látványos tetőrendszer

Az Outdoor szett felára 280 000 forint, ez a beruházás elsősorban azoknak éri meg, akik rendszeresen közlekednek rossz minőségű, hepehupás földúton. A szabad hasmagasságot az alapváltozathoz képest 10 mm-rel megemelték, míg a motorblokkot alsó védőlemez óvja a behatásoktól. Az optikai csomag része még az ezüstszínű hűtőmaszkbetét, az egyedi ködlámpafészek, a LED-es nappali menetfény és a fényezetlen oldalvédő csíkok. Aki ennél is többre vágyik, 150 000 forint ellenében szert tehet elektronikus menetstabilizálóra, szabályozható kipörgésgátlóra, emelkedőn való elindulást segítő rendszerre és M+S jelölésű abroncsokra. A flancos, 16-os felniket 15 colos, dísztárcsás változatokra cserélték. A ballonosabb, négy évszakos gumik egyrészt komfortosabbak, másrészt földúton magabiztosabb előrejutást szavatolnak a nyáriaknál.

A panoráma-tetőablakok felára 225 000 forint A panoráma-tetőablakok felára 225 000 forint

A Grip Control nevű intelligens kipörgésgátló „beton, hó, homok és murva” beállításokkal rendelkezik – persze közel sem képes pótolni a 4×4-es hajtást. Mostoha körülmények között a hasmagasság a megemelt futómű dacára is alacsony, csupán 148 mm, a Partner Tepee Outdoor egyértelműen telekre kijárós, járdaszigetre felállós városi kalandor, nem pedig árkon-bokron csörtető terepjáró. A tesztelt változat másik nagy durranása a Zenith panoráma-tető (225 000 Ft). Az első és a második sor feletti jókora üvegbetétek feldobják a kabin atmoszféráját. A fülke nemcsak világos lesz tőle, hanem az egyedi tetőpolcrendszernek köszönhetően praktikus is. Elöl található egy „macskapadlás”, a középső betéten szellőzőrostélyok, illatpatron és egy újabb rekesz, míg hátul egy 60 literes tároló kapott helyet. Utóbbihoz a második sorból és a raktérből is hozzá lehet férni.

A kabinban a rekeszeknek se szeri, se száma: a pult tetején, a padlóban, a kivehető középboxban is tágas üregek lapulnak. Az első sor új formájú ülései kényelmesek, s a könyöklőért is jó pont jár. Hátul három különálló, egyenként állítható, dönthető, kivehető ülés található. A raktér öblös, a kalaptartó alatt 544 literes, kiszerelt ülésekkel, plafonig pakolva pedig három köbméteres! Utóbbiba ráadásul a felfelé nyíló, nagy hátsó ajtón és a tolóajtókon keresztül is könnyedén lehet rámolni.

A plafonon szellőzőrostélyok és szabályozható illatpatron is találhatók A plafonon szellőzőrostélyok és szabályozható illatpatron is találhatók

A Partner a legfickósabb dízelmotorral megfelelő vehemenciával bír. A 115 lóerős gázolajos zaja nem markáns, a kormány tekerésének erőszükséglete alacsony, ahogy a visszajelzés mértéke is. Az alapvetően szimpatikus összképen sokat ront a pontatlan, lötyögősen kapcsolható ötfokozatú váltó és a jelentős oldalszél-érzékenység. A nagy homlokfelület átka, hogy tartós sztrádázás során megugrik a fogyasztás. A Partner belső méretben és variálhatóságban hozza, sok esetben pedig felül is múlja a drágább egyterűeket, azonban az összeszerelési minősége kissé slendrián. Nagyobb kátyúkon áthajtva bizony ciripelnek a rekeszek fedelei, a kasztnin is érezni, hallani, hogy csavarodik, ami egy olcsó melósfurgonnál még bocsánatos bűn, de a 115 lovas Outdoor 5,85 milliós alapára tükrében már nehezebben emészthető.

A 60 literes hátsó tetőrekesz az utas- és a raktérből is megközelíthető A 60 literes hátsó tetőrekesz az utas- és a raktérből is megközelíthető

Tetszett
– hely/variálhatóság
– csendes és dinamikus motor
– dögös külső

Nem tetszett
– oldalszél-érzékenység
– pontatlan sebességváltó
– összeszerelési minőség

Összegzés
Kalandor típusú családok álomautója lehet a Partner Tepee Outdoor kivitele. Rossz minőségű úton áldás az emelt hasmagasság és az alsó motorvédő burkolat, autópályán azonban megugrik a fogyasztás, és az oldalszél-érzékenységre is figyelni kell.

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor
Összlökettérfogat: 1560 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8 turbódízel
Max. teljesítmény: 84 kW (115 LE) 3500/perc
Max. forgatónyomaték: 270 Nm 1500/perc

Hossz./szél./mag.: 4380/1810/1862 mm
Tengelytáv: 2728 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1505/1554 mm
Fordulókör: 11,5 m
Saját tömeg/teherbírás: 1401-1514/664-686 kg
Csomagtartó: 544/3000 l
Üzemanyagtank: 60 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 12,1 s
Maximális sebesség: 172 km/h
Város/országút/vegyes: 6,1/4,9/5,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 139 g/km
A modell alapára: 4 325 000 Ft (1.6 VTi)
A tesztelt típus ára: 5 855 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!