A német ADAC, az osztrák ÖAMTC autósklubok és társszervezeteik a 2022-es nyári abroncs tesztjükben a kisautók (185/65 R15) és a kompakt szabadidő-autók (215/60 R16) gumijait tesztelték, az összesen 34 garnitúrából 11 végzett „jó” eredménnyel, 22 lett „kielégítő” és a leggyengébb garnitúra is „elégséges” minősítéssel zárt – a lengyel Kormoran SUV-abroncsáról van szó.

Dr. Reinhard Kolke, az ADAC Teszt- és Műszaki Központjának vezetője szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy a gyártók figyelembe veszik az immár 5 évtizedes múltra visszatekintő vizsgálatukat, hiszen az ADAC (és partnerei) által elvégzett vizsgálatokat figyelembe véve készítik új abroncsaikat, amelyek így egyre biztonságosabbak.

A 16 garnitúra kisautó-abroncsot (185/65 R15) Volkswagen Polo-n tesztelték. Eddig az volt az ökölszabály, hogy a jó vezetési- és fékezési tulajdonságok eléréséhez lágy keverékre volt szükség, ami miatt a kopás általában magas, Steffan Kerbl, az ÖAMTC szakembere szerint a Goodyear EfficientGrip Performance 2-es viszont úgy ér el jó teljesítményt száraz és nedves aszfalton, hogy közben az egyik legjobb kopás terén, azaz hosszú az élettartama. Például a Continental Ecocontact 6 és a Fulda Ecocontrol HP 2-es nagyon jók kopás tekintetében, de nedves úton közepes teljesítményt nyújtanak. A Goodyear abroncsa mellett a Bridgestone Turanza T005, a Michelin Primacy 4, a Pirelli Cinturato P1 Verde, a Dunlop Sport BluResponse és a Giti GitiSynergy H2 számít „jó” választásnak a kisautók méretében.

A 18 garnitúra szabadidő-autó abroncsot (215/60 R16) Škoda Karoq-ok segítségével vizsgálták. Kiegyensúlyozottan jó tulajdonságaik miatt a Michelin Primacy 4, a Continental Premium Contact 6, a Bridgestone Turanza T005, a Dunlop Sport BluResponse és a Toyo Tires Proxes comfort-ot tudják nyugodt szívvel ajánlani a tesztelők. Kopás tekintetében jó eredményt érnek el a Debica Presto HP2, a Hankook Ventus Prime 3 K125, a Kumho Ecowing ES31 és a Sava Intensa hp 2 garnitúrák, de nedves útfelületen csak közepes teljesítményt nyújtanak. A tesztben egyedüliként feltételesen ajánlható eredménnyel záró garnitúra, a Kormoran Road Performance is az egyik legjobb eredményt éri el kopás terén, de gyengélkedik vezethetőség terén, különösen nedves aszfalton.