Hirdetés – A nyárigumira való váltás a téli fagyok után az egyik legsürgősebb és legfontosabb feladata minden sofőrnek. Sajnos az itthoni autósok gyakran azt hiszik, hogy a téli és nyári gumi közötti különbségek nem számottevőek és a váltás csak a pénz kicsikarására szolgál, szerencsére egyre többen tisztában vannak a ténnyel, hogy mennyire fontos lecserélni a gumiabroncsokat az évszakokkal. Ha pedig cserélni akarunk, akkor fennáll a kérdés, hogy milyen márkát válasszunk, hiszen sok lehetőségünk van. Alább olvashatunk az idei legjobb gumiabroncsokról.

Amivel szeretnek a gyártók kísérletezni és sok sofőr kedvence, az egész éves, vagyis négyévszakos gumiabroncsok. Hogy a felesleges hűhótól és pénzkiadástól megkíméljük magunkat, hajlamosak vagyunk kompromisszumok felé nyúlni. Míg a téli gumik összetétele egy puhább végeredményt nyújt, hogy csúszós aszfalthoz is jól simuljon és tapadjon, addig a nyári gumik sokkal keményebbek és jól bírják a felforrósodó utakat.

A 2021-es évben azonban találkozhatunk néhány olyan márkájú gumival, amik igaz első sorban nyárigumik, mégis jól teljesítenek akár hidegben is. Például a Vredestein nyári gumijai közül az idei Ultrac és Ultrac Vorti a nyári esős utakon jól irányíthatók. Emellett az előnyei közé tartozik még a gumiabroncson lévő hosszanti és keresztben lévő mélyedések, amik jól elvezetik a vizet, jó tapadást biztosítva. Ami már szinte elvárás egy jó márkánál, az itt is teljesül, vagyis alacsony a zajkibocsátása.

Nem minden gumiabroncs drága!

Míg a legjobb márkák nyilván aranyárban mozognak, addig a koreai Hankook jellegzetessége, hogy az áraihoz képest remek minőségű és hosszú futamú gumiabroncsokat tud kínálni, amik nem csak gyors sportautókra, de a legszélesebb skálán tud megfelelő lenni különböző modellekre. A Hankook K715 nyárigumija az egyik legmodernebb a piacon. Négy széles árokkal rendelkezik a gumiabroncs, ami a jó vízelvezetésnek köszönhetően kiválóan teljesít nedves útfelületen. Üzemanyagfogyasztása azonban kicsivel rosszabb, míg a zajban nem túl jó, de nem is rossz kategóriába tartozik.

Hasonlóan a Hankookhoz, a Yokohama gumiabroncsai is a minél hosszabb gumi-élettartamra hajtanak. Az egyik legminőségibb, legmodernebb márkák közé tartoznak a gumijai, fókusza mindig a gördülési ellenállás és az üzemanyagfogyasztás csökkentésén van. A Yokohama másik jellegzetessége, hogy a hosszú életű gumikkal a minél nagyobb megterhelést is bírják, ezért remek típusokat gyártanak versenyautókhoz és motorokhoz. A Yokohama BlueEarth-GT AE51 sebességindexe egészen kiemelkedő, emellett jól fékez nedves úton.

Rengeteg jó minőségű gumiabroncsot találhatunk a piacon, a nekünk legjobbat azonban úgy találhatjuk meg, ha tudjuk milyen autónk van és milyenek az igényeink. Mindenképpen érdemes észben tartani, hogy télre és nyárra nem jó ugyanaz a gumi, akármennyire teljesít jól nedves útszakaszon.

(Nyitókép: Pixabay.com)