A szerkesztőség tagjaiból álló zsűri ezzel a kitüntetéssel jutalmazta az új radaralapú vezetői segédberendezést, amelynek segítségével az autóvezetők a holtteret kísérhetik figyelemmel. A díjat Dr. Willibert Schleuter, az AUDI AG Elektromos és Elektronikus Fejlesztési részlegének vezetője vette át Berlinben.

Az Audi side assist sávváltáskor nyújt nagy segítséget a vezetőnek. A radaralapú berendezés nem csupán a holtteret figyeli, hanem az autó mögött 50 méteres körzetben nagy sebességgel, hirtelen feltűnő járműveket is. Ha az Audi side assist egy másik járművet észlel ezen a területen belül, akkor a külső visszapillantó tükörben felvillanó LED jelzőfény informálja a vezetőt. A rendszer akkor lép működésbe, ha a vezető már az irányjelzővel jelzi a sávváltási szándékot, ám figyelmen kívül hagyta a mellette lévő sávban közlekedő autót, vagy egyéb járművet. Az új berendezés akívan segíti a vezetőt anélkül, hogy mentesítené a felelősség, illetve a szabályok betartása alól, ugyanakkor jelentős mértékben növeli a kényelmet és a biztonságot.

Az Audi mindig a járművezető előnyére, a sofőr „munkájának” könnyítésére helyezi a hangsúlyt. Az új Audi side assist fejlesztése során ezért figyelembe vették a különböző vezetők eltérő elvárásait. A rendszer megalkotásának alapjait a közlekedési magatartáskutatások, illetve a megtörtént balesetek vizsgálatai jelentették. Az Audi side assist elsőként az új Audi Q7-es típusban mutatkozik be. A nagyteljesítményű SUV március eleje óta vásárolható meg, s csak Európában eddig több mint 15 000 megrendelés érkezett rá. A megrendelések feldolgozásának jelenlegi korai szakaszában minden negyedik Audi Q7 vásárló kérte ezt az opciót.