Mosás alkalmával érdemes a taposókat is kivenni és leveretni. Fotó: Dombóvári Mihály

Az autókárpitok, ezen belül a szőnyegezés tisztítása sem egyszerű feladat, különösen télen, amikor rekord mennyiségű mocskot hordhatunk be az utastérbe. A téli piszok javarészt nedves, ami a szőnyeg mélyebb rétegeibe is bejut, így sokkal nehezebben eltávolítható. A takarítás sikerességét nehezíti, hogy az átnedvesedett autószőnyegek nehezen száradnak ki. A száradás függ az időjárástól, az autóhasználat intenzitásától, és attól is, hogy milyen taposókat használnak a kocsiban. A csomagtartókban sem sokkal jobb a helyzet, főképp, ha az autó használói a téli sportoknak is hódolnak. A nap végén bedobált sícipőkről, szánkókról leolvadó koszos hólé a csomagtér burkolatán köt ki, és akkor még nem beszéltünk az olyan véletlenekről, amikor nagyobb mennyiségű hó csúszik be a tisztítatlan autó kinyitott csomagtartójába.

Könnyebb alaposan kiporszívózni a taposókat és a csomagtartó szőnyegét is, ha kiszedik az autóból

Az első védekezés a megelőzés, erre készülnek a csomagtartóba külön megvásárolható hótálcák, az utastérbe pedig a gumiszőnyegek. Sokan azonban nem szeretik ezeket használni, mert nem esztétikusak. Valóban, de a téli szezon elmúltával kivehetők, addig pedig jó szolgálatot tesznek. Persze van ellenérv is, hiszen a gumiszőnyegek alá jutó nedvesség nehezen szárad ki, előfordulhat, hogy még a szőnyeg alatti hangszigetelés is vízzel szívja meg magát a téli időszakban. Az ilyen kialakulása ellen jók a peremes tálcák és a patentes, nem csúszkáló gumitaposók, ezekkel minimálisra csökkenthető a szőnyegekre jutó víz mennyisége. Persze a gumiszőnyegek és tálcák használata mellett is bőven van még kényes szőnyegfelület az autóban. Ilyenek a küszöbök belső borításai és a hosszanti kipufogó/kardánalagút hátsó ülés előtti burkolata.

Vannak autómosók, ahol a porszívóra speciális kefés fejet illesztenek, amely így könnyen kiveszi a koszt a textiles taposókból

A tisztítás mindig a taposók, hótálcák kiszedésével, letakarításával és kiszárításával kezdődik, ezt követheti az alapos porszívózás. Így a sár, homok nagy része kitermelhető az autóból. A ragaszkodó koszokhoz már szükséges a mosószer (kárpittisztító) és a kefe, illetve valamely speciális autómosó eljárás, mint például a gőzmosás. A hideg évszakban azonban nem javasolt a teljes kárpit- vagy szőnyegtisztítás, azt jobb tavaszra halasztani, amikor jobban ki tud száradni az autó belseje.

Kiszedett állapotban a taposók szőnyegfelülete mosószerrel is jobban tisztítható