Hirdetés – “Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt.” -mondta egykoron, Jókai Mór. De, akinek autója van, egyszerűen nem várhatja a tavaszt tétlenül. Legalábbis anélkül, hogy előtte ne cserélné le a nyári gumit télire.

Általában, nagyon nehéz választani, hiszen annyi fajta van már, hogy az ember nem bírja nyomon követni. Mégis az a legegyszerűbb megoldás, ha az autónak megfelelő, gyári méretet veszed. Persze, megteheted azt is, hogy kiszámolod a váltó méretet, hiszen minden méretben megtalálod a megfelelő mintát.

Vegyük példának, a legelterjedtebb méretet, a 185/65R15-s gumit. Ha megnézed az Autógumi akció oldalon lévő, ilyen méretű téli gumikat láthatod, hogy mindegyik mintázata megfelelő bárki számára. Mivel ez a méret, inkább a középkategóriás autókra jellemző, nem biztos, hogy jobb egy prémium kategóriás gumiabroncsot megvenni rá. Persze ettől még nyugodtan vehetsz, nem erről van szó, csak árban nem mindegy, ha ugyanazt nyújtja neked.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit az alapokhoz. A méret jelölése, megtalálható minden egyes gumiabroncs oldalfalán. 15” jelenti a felni méretet, vagyis amit eredetileg fel is tudsz tenni az autódra. Azután itt van a 185, ez a gumiabroncs szélessége. Mivel ez még viszonylag keskenynek mondható szélesség, így igen jól tapad. A 65, a magasságot tükrözi, mely az autógumi szélessége és oldalfal magasságának az aránya. Ezt követi, a terhelési, illetve a sebességi index.

Onnan tudhatod biztosan, hogy ez a méretű gumiabroncs téli gumi (természetesen mindegyik méreten megtalálod, ami téli), hogy megtalálható rajta az M+S jelzés (sár és hótűrő), és mellette a hópihe jel. Ezek után már nincs más dolgod, mint kiválasztani az autódnak megfelelőt. Az első, ami biztos szembetűnik az az ár, amit megnézel és mérlegelsz, hogy mennyire éri meg neked.

Érdekes, hogy amikor téli gumiabroncs vásárlása előtt álltam, jöttek a nagy ötletek az ismerősöktől, ha olcsót akarsz, vegyél használt gumiabroncsot. Nem kell arra költeni, nincs lejárati ideje, ne aggódj a kopás jelző még jó értéket mutat. Szóval a sok-sok “marhaság”, így utólag visszatekintve. De hát, senki nem profiként jön a világra. Aztán ahogy egyre jobban olvasgattam és utánanéztem a dolgoknak rájöttem, hogy el kell felejteni mindent, amit mások javasolnak annak érdekében, hogy olcsóbb legyen egy autógumi. Lehet tanácsot kérni, persze szakembertől inkább, aki pontosan tisztában van a dolgokkal, még ha te nem is vagy.

Mint ahogyan én tettem, utánajártam a dolgoknak. Kimondom, nem az életemen fogok spórolni! Hiszen, ez egy igenis felelősségteljes közlekedési eszköz, ha azt veszed. Sőt nemcsak a saját, de mások életét is veszélyeztetheted.

Nem arra gondolok, hogy egyből vedd meg a legdrágább, csúcsminőségű 185/65R15-s méretű téli gumit. Itt az a lényeg, hogy használtat, ha lehet ne vegyél. Biztosabb, ha újat veszel és tovább tart természetesen.

Ha például, megnézek egy Kingstar, Debica vagy Fulda 185/65R15-s téli gumit az autogumiakcio.hu oldalon, mindegyik remek darabáron van tényleg, de vannak itt ettől olcsóbbak is. Minden gyártó arra törekszik, hogy a megfelelő minőséget kihozza, még egy középkategóriás téli gumi esetében is. A mi esetünkben, bármelyik megfelel a kívánt célnak.

És most mondhatnám, hogy gyorsan lezárom a mondandómat azzal, hogy irány az autógumi szerelő. De itt is jó, ha időben cselekszel. Vagyis, kérj időpontot időben! Általában, a legjobban akkor szokták megrohamozni, amikor már előre jelezhetőek a sűrűbb, csapadékos időjárási viszonyok, valamint a talaj menti fagyok is. A szakemberek szerint, a nyári gumiabroncs 7 fokig tökéletes, azalatt már bizony le kell cserélned. Ha időben akarod, érdemes már szeptember végén vagy október elején elkezdeni, ezzel elkerülve a tumultust.

(Nyitókép: Pixabay)