A Jaguar Land Rover tulajdonában lévő Bowler Motors elkészült a Defender 90-es alapján épített tereprali-versenyautóval, a Bowler Defender Challenge egyben a neve is annak a 7 fordulós brit bajnokságnak, amelyet kifejezetten a típus vásárlóinak szerveznek – a 99 500 fontos vételárban az autó mellett annak felkészítése, szervizelése (a karambolos sérülések javításáért fizetni kell) és a márkakupában való részvétele is benne van. Azoknak, akik most lépnének be az autóversenyzés világába, a versenyzői licenc megszerzéséhez is segítséget nyújtanak, illetve edzéseket is szerveznek a megfelelő térítés ellenében.

Mivel az FIA-előírásoknak megfelelően építették meg az autót, annak használata nincs a szigetországra korlátozva, azzal bármilyen tereprali versenyen lehet indulni. A kiindulási alapot a 90-es háromajtós karosszéria jelenti, a motor a 2,0 literes Ingenium turbó 300 lóerővel. Teljesen kipakolják a karosszériát, amibe nem csak bukókeretet építenek be, de megerősítik az első- és a hátsó futómű-bekötési pontokat, a Fox céggel közösen fejlesztett futómű 25 mm-rel növeli a hasmagasságot, a 18 colos felnikre bütykös gumikat szerelnek. Megszabadulnak a légzsákoktól, verseny-kagylóüléseket, tűzoltórendszert szerelnek be, a pótkerék belülre (bukókerethez rögzítve) költözik. Külső- és belső áramtalanító kapcsolót is elhelyeznek.

Jelentősen átalakítják a hűtőrendszert, több kiegészítő hőcserélőtől is megszabadulnak, megnövelik a hűtőre áramló levegő mértékét. A motorvezérlőt az FIA-szabályoknak megfelelő komputerre cserélik, a blokkolásgátló/kipörgésgátló vezérlését is módosítják, a fényszórók/ablaktörlő/duda vezérlését a navigátor intézheti dedikált kapcsolókkal, a szélvédő kivételével polikarbonátra cserélik az üvegeket, megnövelik a mosó rendszer szállítási kapacitását, hogy a saras terepralikon is tisztán lehessen tartani a szélvédőt. A technika épségére 6 mm vastag lemezből készített padlóburkolat gondoskodik.