„Ez a legjobb módja a szezonzárásnak, de most nincs értelme ünnepelni semmit.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta utalva a péntek este hazájának fővárosában, Párizsban történtekre, amely nagyon megrázta a francia pilótát. Sebastien Ogier győzelme jósolható volt, a triplázás benne volt a levegőben. Nem csak jó formában volt idén a VW sztárpilótája, de ez a rali is különösen feküdt neki. Már a pénteki első gyorsasági szakaszon az élre állt, s bár csapattársa, Jari-Matti Latvala szorosan követte, később az árokba hajtva kiesett. Az első napot Ogier már nagy előnnyel az élen zárta. Szombaton még tovább növelte az előnyét, s egyszer, mikor Thierry Neuville megpördült, meg kellett állnia, de ezt az időkiesést jóvá írták neki. A szombati nap két éjszakai futammal zárult, de a francián ezek sem fogtak ki. Egyik gyorsasági szakaszt nyerte a másik után és jó úton haladt afelé, hogy megszerezze a VW 500. gyorsasági szakasz győzelmét.

Latvala kiesése után egyedül Kris Meeke tudta tartani a tempót a versenygyőztes pilótával. A Citroen pilótája problémamentes versenyt tudhat maga mögött. A fiatal brit második helye együtt Mads Östberg hetedik helyével elegendő volt arra, hogy a Citroen megőrizze második helyét a konstruktőrök között, s megakadályozva, hogy a Hyundai, amely nagyon fente a fogát erre a helyre, megszerezze pályafutása legszebb világbajnoki helyezését.

A Volkswagen Motorsport II pilótája, Andreas Mikkelsen szerezte meg az utolsó dobogós helyezést. Az első két helyezett közelébe sem tudott férkőzni a fiatal norvég autóversenyző, de még így is csoda ez a kitűnő eredmény annak fényében, hogy a pályabejárást kihagyva csütörtökön visszarepült Németországba egy orvosi vizsgálatra.

Dani Sordónak jót tett, hogy a Hyundai első számú pilótájává lépett elő ezen a versenyen, de a spanyol által szerzett negyedik hely sem volt elegendő a koreai csapat ezüst helyéhez a konstruktőrök között. Szombaton volt egy rossz pillanata a spanyolnak, mikor a 10. gyorsasági szakaszon egy hajtűkanyarban lefulladt autójának a motorja. Sordót csapattársa, Hayden Paddon követi az ötödik helyen. Az új-zélandi pilóta végig küszködött, nem igazán feküdtek neki a nedves-csúszós walesi utak.

Az M-Sport pilótája, Elfyn Evans, hazai versenyén a hatodik helyen kormányozta célba autóját. Mads Östbergé a hetedik helyezés. Defekt és árokba hajtás nehezítette a norvég versenyét. Ráadásul víz és sár szűrődött be Citroenjébe, ami szintén nem tette könnyebbé a vezetést számára. A Citroen újonca, Stephane Lefebvre örülhetett a nyolcadik helynek, csak úgy, mint Robert Kubica a kilencediknek, hiszen a Lengyel Rali óta nem ért célba az első tízben. Lorenzo Bertelli, egy kevésbé ismert olasz pilóta zárja az első tizet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jari-Matti Latvala biztató kezdését követően pénteken kiesett, s bár a Rally2 szabályozás értelmében folytathatta a versenyzést, mégis ismét kiesett a nyolcadik gyorsasági szakaszon. Ezután folytatta a ralit szombaton, s bár megnyerte a szezonzáró Power Stage-et, végül 51.(!) lett. Thierry Neuville-nek nem tett jót, hogy parkoló pályára tették a Hyundainál, hiszen még pénteken a harmadik gyorsasági szakaszon kiesett, mikor elvesztette autója egyik kerekét, majd szombaton végleg feladta a küzdelmet. Ott Tanak sem ért célba, a negyedik helyről kellett feladja a küzdelmet a szombati nyitó gyorsasági szakaszon.

2015-ös Wales Rali eredménye

1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:03:02,0 2. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:03:28,0 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 3:03:38,2 4. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:05:53,5 5. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:06:02,5 6. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta RS 3:06:11,1 7. Mads Östberg (NOR) Citroën DS3 3:07:30,4 8. Stephane Lefebvre (FRA) Citroën DS3 3:08:40,4 9. Robert Kubica (POL) Ford Fiesta RS 3:09:24,7 10. Lorenzo Bertelli (ITA) Ford Fiesta RS 3:11:07,0

A Wales Ralival véget ért a 2015-ös versenyszezon. A 2016-as évad a tradicionális Monte-Carlo Ralival nyit januárban, s 14 állomásos lesz Kína visszatértével.

A világbajnokság végeredménye:

Egyéni 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 263 pont 2. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 183 pont 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport II 171 pont 4. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 116 pont 5. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 112 pont 6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 90 pont 7. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 89 pont 8. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport N 89 pont 9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 84 pont 10. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 63 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 413 pont 2. Citroën WRT 230 pont 3. Hyundai Motorsport 224 pont 4. M-Sport WRT 181 pont 5. Volkswagen Motorsport II 131 pont 6. Hyundai Motorsport N 67 pont 7. Jipocar Czech National Team 53 pont 8. FWRT SRL 13 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!