Mintegy fél évszázadba telt a Porschénak, mire megtanulta, hogyan kell az egyébként korántsem ideális tömegeloszlású farmotoros 911-esből világverő sportkocsit építeni, olyat, ami nem akarja egy nagyobb gázadásra rögtön megölni az utasait. Ehhez képest a Los Angelesi Autószalonon leleplezett 911 RSR versenyautónál megszabadultak a farmotortól, és az első tengely elé építették be a hathengeres szívó boxert.
porsche2
Utóbbi teljesen új fejlesztésű erőforrás, közvetlen benzinbefecskendezéses, nincs változó szelepvezérlése, szívósor-szűkítő átmérőjétől függően (több kategóriában is rajthoz állhat majd) akár 510 lóerős lehet. Mégse ez hozza a legnagyobb javulást, hanem az új aerodinamikai csomag, amelyben az előre költözött motor miatt sokkal nagyobb diffúzornak lett helye. Csökkent a légellenállás, jelentősen nőtt a leszorító-erő. Az új motorhoz fejlesztették a hatfokozatú szekvenciális váltót, amelynek háza magnéziumból készül, háromtárcsás karon kuplung továbbítja az erőt.
porsche3
Az is forradalminak nevezhető újdonság, hogy a Porsche 911 RSR versenyautó fedélzetén az utcai autókból ismert segédek is megtalálhatóak, úgymint ütközés előtti vészfékezés (a radarnak köszönhetően sötétben akár hamarabb is észlelheti az akadályt, mint a pilóta). Az új csővázhoz fixen van rögzítve a verseny kagylóülés, a kormányt és a pedálokat lehet ehhez állítani – ennek logikája, hogy így a sofőr teste mindig az optimális védelmet nyújtó pozícióban helyezkedik el. Hosszú távú versenyeknél könnyíti meg a pilótacserét, hogy gombnyomásra felveszi az előre eltárolt helyzetet minden, még a külső tükör is. Az új vázon sokkal könnyebb kicserélni az esetleg megsérült karosszériaelemeket, gyorsabban lehet a felfüggesztés beállításait módosítani.
porsche4
2017 januárjában a Daytona 24 órás versenyen áll majd először rajthoz a középmotoros Porsche 911 RSR, majd még 18 további versenyen – köztük a Le Mans-i 24 óráson is – megmérkőzik az újdonság.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!