Gymkhana – sokan még a szót sem ismerik, pedig egy kis hazánkban is egyre népszerűbb sportról van szó, amiből országos bajnokságot is rendeznek immáron másodjára. Az idei sorozatnak a harmadik fordulója került megrendezésre július 21-én a tököli repülőtéren. A sport fiatal kora ellenére közel 30 versenyző nevezett. Mivel ez egy nehéz, több autósportot ötvöző, magas koncentrációt, kiemelkedő memóriát és jó fizikai állóképességet követelő sport, már reggeltől megkezdődtek az edzések, hogy az esti futamra mindenki megtanulhassa a szervezők által megálmodott, több pilóta szerint a bajnokság eddigi legnehezebb pályáját.

Természetesen a technika is lényeges. Amatőr kategóriában egy Ladával is szép sikereket lehet elérni, de a profik között ennél már jóval több kell. Legfőképp azért, mert a hátsókerék meghajtású autóval rendelkező versenyzők pechére megjelent az első összkerékhajtású Mitsubishi Lancer EVO a versenysorozatban, Benes László korábbi quad magyar bajnokkal a volán mögött, aki elmondta, hogy ugyan még ismerkedik az autóval és magával a sporttal is, de elszántan gyakorol és egyre jobb eredményeket remél. Mivel kategóriájában Ő volt az egyedüli induló, az első kupáját már ezen a versenyen át is vehette, de korántsem biztos, hogy ez mindig így lesz.

Az amatőrök között a pontverseny első helyén pontegyenlőség miatt ketten tanyáznak és a legtöbb induló is ebben a csoportban található, így joggal lehetett izgalmas csatákra számítani. Tallárom Balázs már a verseny kezdetén elkapta a pálya ritmusát, nem is talált legyőzőre a verseny folyamán, megérdemelten zsebelte be idei első győzelmét. Ez azért is nagy szó, mert a döntő csatákra elromlott a világítás az autóján, amit egy, a motorháztetőre ragasztott elemlámpával pótoltak, ami valljuk be, nem sokat ér egy éjszakai versenyen.  A második helyezett a technikai gondok miatt kölcsönautóval induló Korin Gábor lett, míg a harmadik helyet az a Vadócz Dániel szerezte meg, aki Tallárommal egyetemben vezette a bajnokságot, így végül a pontverseny is némiképp átrendeződött, utóbbi javára.

A profik között a tavalyi bajnok Zahuczki Zsolt, ahogy az előző két versenyen, most sem talált legyőzőre. Bár Mester János a döntőben izgalmas csatát vívott a bajnokkal, ám mindkét körében hibázott, így csak a második helyért járó kupát vihette haza. A harmadik helyezett Horváth Ferenc lett. A Ken Block által népszerűsített sport könnyen közkedvelt lehet. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy több hazai hölgyversenyző mellett van egy román hölgyversenyző is a mezőnyben, Ramona Rusu személyében és hogy ezen a versenyen is olyan nevekkel lehetett találkozni a nézőtéren, mint a raliból jól ismert Somogyi Pál, Büki Ernő, a szpíker szerepet betöltő Borsi Gergő, vagy a méltán népszerű Turi Tamás, aki egy kör erejéig be is ült a bajnok mellé a jobb 1-be.

Nagy reményekkel és izgalmakkal várjuk a szezonzárót, melyet Kecskeméten rendeznek meg október 20-án.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!