„Hihetetlen verseny volt. Minden ellenünk játszott. Mikor a négyes kanyarnál megpördültem az a kocsiból nézve nem volt egy túl kellemes érzés. Elég szerencsés voltam, hogy senki sem jött belém. Úgy hiszem ez volt életem legnehezebb versenye, de végig hittünk benne és önmagunk maradtunk.” – szögezte le az újdonsült világbajnok. „Sokan piszkos trükkökhöz folyamodtak, amelyek talán túlmentek a határon, de nem bosszantottuk fel magunkat és nem terelődött el a figyelmünk. Odatettük magunkat a végére.” – tette hozzá Vettel.

A hol esős, hol száraz időjárás alaposan megkeverte a kártyákat. Így még olyan is megtörténhetett, hogy a versenyt sokáig egy váratlan személy, Nico Hülkenberg vezette. Az ifjonti hév végül azonban oda vezetett, hogy a Force India német pilótája összeütközött Lewis Hamiltonnal és utóbbi kiesett a versenyből. Hülkenberg bokszutca áthajtásos büntetést kapott és végül az ötödik lett. A rajt után mindjárt a verseny első körében úgy tűnt, hogy eldőlt az egyéni világbajnoki cím sorsa, ugyanis Sebastian Vettel is belekeveredett a rajt utáni balesetbe, összekarambolozott Bruno Senna autójával. A német autója megpördült a pályán, s miközben mindenki ijedten hördült fel, az energiaitalos pilóta megőrizte hidegvérét s a nyolcadik körre sikeresen visszaverekedte magát az élbolyba. A célja végig a pályán maradás volt, s végül hatodik helyével bebiztosította világbajnoki koronáját.

A Ferrari jó formában volt, hiszen Alonso második helyezése mellé a szárnyaló Felipe Massa – aki már a rajtnál kimutatta foga fehérjét – bronzérmes helyre hozta célba autóját. A biztonsági autót kétszer kellett pályára küldeni a verseny során. Először akkor, amikor a sok pályán heverő törmelék miatt Nico Rosberg autójának kereke kidurrant. Másodjára pedig alig egy körrel a verseny vége előtt, mikor Paul di Resta összetörte autóját. Mark Webber lett a negyedik helyezett Nico Hülkenberg előtt. A hetedik hely a búcsúzó Michael Schumacheré lett. Jean-Eric Vergne, Kamui Kobajasi és Kimi Räikkönen zárja az első tizet.

Minden idők egyik legizgalmasabb, legfordulatosabb és egyben leghosszabb Forma-1-es szezona zárult Brazíliában. Míg a szezon elején különböző pilóták nyerték meg a futamokat, addig a szezon végére a Red Bull összeszedte magát és olyan formáját hozta, amire a többieknek nem volt csattanós válaszuk. Jön a tél, amelyben az éllovasok megpróbálnak felzárkózni és újításokat hozni. Addig is elérkezett a pihenés, az ünneplés, a hosszú, tesztelések nélküli téli szünet ideje, hogy aztán majd tavasszal ismét lendületbe jöjjön a Forma-1-es mókuskerék.

Brazil Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Jenson Button McLaren-Mercedes 1:45:22.656 2. Fernando Alonso Ferrari + 2.754 3. Felipe Massa Ferrari + 3.615 4. Mark Webber Red Bull-Renault + 4.936 5. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes + 5.708 6. Sebastian Vettel Red Bull-Renault + 9.453 7. Michael Schumacher Mercedes + 11.907 8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Ferrari + 28.653 9. Kamui Kobajasi Sauber-Ferrari + 31.250 10. Kimi Räikkönen Lotus-Renault + 1 kör 11. Vitalij Petrov Caterham-Renault + 1 kör 12. Charles Pic Marussia-Cosworth + 1 kör 13. Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 1 kör 14. Heikki Kovalainen Caterham-Renault + 1 kör 15. Nico Rosberg Mercedes + 1 kör 16. Timo Glock Marussia-Cosworth + 1 kör 17. Pedro de la Rosa HRT-Cosworth + 2 kör 18. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth + 2 kör 19. Paul di Resta Force India-Mercedes Nem ért célba 20. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes Nem ért célba 21. Romain Grosjean Lotus-Renault Nem ért célba 22. Pastor Maldonado Williams-Renault Nem ért célba 23. Sergio Perez Sauber-Ferrari Nem ért célba 24. Bruno Senna Williams-Renault Nem ért célba Leggyorsabb kör: Lewis Hamilton, 1:18.069

A világbajnokság végeredménye

Pilóták: 1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 281 pont 2. Fernando Alonso Ferrari 278 pont 3. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 207 pont 4. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 190 pont 5. Jenson Button McLaren-Mercedes 188 pont 6. Mark Webber Red Bull-Renault 179 pont 7. Felipe Massa Ferrari 122 pont 8. Romain Grosjean Lotus-Renault 96 pont 9. Nico Rosberg Mercedes 93 pont 10. Sergio Perez Sauber-Ferrari 66 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull-Renault 460 pont 2. Ferrari 400 pont 3. McLaren-Mercedes 378 pont 4. Lotus-Renault 303 pont 5. Mercedes 142 pont 6. Sauber-Ferrari 126 pont 7. Force India-Mercedes 109 pont 8. Williams-Renault 76 pont 9. Toro Rosso-Ferrari 26 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!