A hosszú nyári szünetet követően a Forma-1-es csapatok a hétvégén a szezon egyik legkedveltebb futamán, a Belga Nagydíjon állnak csatasorba. 2006-ban kimaradt ez a verseny, de 2007-ben átépítve, megszépülve visszakerült a versenynaptárba. Egy nagyon színes és izgalmas szezon vége felé közeledve a pilóták ezúttal az egyik legrégebbi pályán, Spa-Francorchamps-ban mérkőznek meg egymással. Nem véletlenül került vissza a Belga Nagydíj a Forma-1-es versenynaptárba. Mindenki rajong érte, s a különleges mikroklímával rendelkező ardenneki pályán az időjárás sokszor drámai futamot produkál.

Az időjárás az idei szezonban eléggé kifogott a Forma-1-es résztvevőkön. Sok tradicionálisan forró verseny, mint például a magyar is – hűvösre és esősre sikeredett, s a csúcspontot az eső miatt négyórásra sikerült kanadai futam jelentette. Azonban hiába is vágyakoznának a pilóták egy szép napsütéses hétvégére, arra még várniuk kell, mivel ezen a pályán általában nagyon változékony az időjárás.

Vajon az időjárás is tényező lesz az idei Belga Nagydíjon? az Ardennek már korábban is okozott meglepetést Vajon az időjárás is tényező lesz az idei Belga Nagydíjon? az Ardennek már korábban is okozott meglepetést

A Belga Nagydíj 2010-ben sem hazudtolta meg magát. Az időjárás miatt kialakult drámai futamon végül Lewis Hamiltonnak sikerült a legjobban végigverekednie magát, nem gyűrte maga alá a szeszélyes időjárás, amely alaposan megkavarta a lapokat. Többször is eső hullt a pályára, hol gyengébben, hol erősebben. Ennek megfelelően nehezítette ez meg a csapatok számára az abroncsválasztást. A biztonsági autó kétszer is kijött a pályára, először mindjárt a verseny elején. Sokan ugyanis száraz gumikon kezdték meg a versenyt, pedig már a felvezető kör során csöpörgött az eső. A 300. nagydíján rajtoló Rubens Barrichellónak nem hozott szerencsét ez a szép kerek szám. A rajt után autójával nekicsapódott Fernando Alonso Ferrarijának. Alonso később kiesett a versenyből és nem szerzett pontot akkor, amikor nagyon fontos lett volna a spanyolnak és csapatának.

Vettel mindent megtesz azért, hogy idő előtt bebiztosítsa bajnoki címét Vettel mindent megtesz azért, hogy idő előtt bebiztosítsa bajnoki címét

A Belga és az utána következő Olasz Nagydíjon nagyon fontos a csapatok számára a jó szereplés, hiszen ez a kettő az utolsó két európai futam. A tengerentúli futamokon már nem lehet nagy újításokat bevetni, így mindennél lényegesebb lesz a pontszerző helyek megszerzése Európában. A Magyar Nagydíj utáni szünetben kötelező volt bezárni az üzemeket, így kiemelkedő fejlesztéseket nem tudtak a csapatok végrehajtani autóikon. Érdemes megemlíteni, hogy a mezőny nagy veteránja, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher a hétvégén jubilál a pályán. 20 éve ugyanis pont itt, Spa-ban debütált a Forma-1-ben, mikor egy véletlen folytán helyet kapott a Jordan csapatnál. Szerencsésnek mondhatja magát a német pilóta, hogy ezt a kerek számot versenyzéssel ünnepelheti a hétvégén.

A pálya és a verseny

A pálya tulajdonosai a 2006-os évet – amikor nem rendezték meg ezt a futamot – arra használták fel, hogy felújítsák a pálya bokszait és a paddock részét (itt találhatók a csapatok szervizkamionjai és vendéglátó egységei, a motorhome-ok). Ezen kívül a célegyenes előtti kanyaron is munkálatok folytak. Az eddig bal-jobb-balos buszmegálló egy jobb-balos sikánná vált. A gyors kanyarjai, mint az Eau Rouge, a Pouhon és a Blanchimont tették nagyon kedveltté a pályát, de ezúttal a DRS-t biztonsági okokból tiltja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az Eau Rouge kanyarban.

Tavaly Kubica ott volt a dobogón Belgiumban Tavaly Kubica ott volt a dobogón Belgiumban

A pályán nagyon keményen kell dolgoznia a pilótáknak. A maximális sebesség túllépheti a 320 km/órát, miközben vannak olyan helyek, ahol csak minimális sebességgel, vagyis 50 km/órával lehet hajtani. A 44-körös Belga Nagydíj augusztus 28.-án helyi idő szerint 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 7,004 km, a teljes versenytáv 308,052 km. A pályarekordot továbbra is Kimi Räikkönen tartja 2004-ből, ideje 1 perc 45,108 másodperc. 2010-ben Lewis Hamilton nyert, így tehát McLaren-siker született. A brit pilóta ideje 1:29:04.268 volt. A második helyen Mark Webber (Red Bull) ért célba, a bronzérmes hely pedig a most lábadozó pilótáé, Robert Kubicáé (Renault) lett.