A világ minden táján sugárzott, Josh Gates vezette dokumentumsorozat legendákat tár fel: hazánkban Szigetvár környéke és Szulejmán szultán sírhelye érdekelte a stábot. Lévén magyar helyszínről van szó, úgy érezték autentikusnak, hogy a motorkerékpárt előszeretettel használó archeológus-műsorvezető egy Pannióniával jelenjen meg a produkcióban. Pusztai József motorépítő féltve őrzött, ’60-as évekbeli művére esett a producerek választása.
– Egy ismerősöm pár héttel ezelőtt keresett fel azzal, hogy a Travel Channel oldalkocsis motorkerékpárt keres a forgatáshoz. Beajánlottak, megkerestek: eljött a magyarországi producer, majd az amerikai is. Utóbbi közölte: a műsorvezető vezetéstechnikai okokból nem vállalja be az oldalkocsis motort, így inkább az egyik szóló Pannóniámat választotta – mesélte Pusztai, hozzátéve: a napokban személyesen szállította le a járművet a forgatás helyszínére.
– Az egyik napon nem tudták beindítani, mert ez egy magyar motorkerékpár, így különleges indítási mechanizmust igényel – árulta el nevetve, megjegyezve, hogy az amerikai tévések megkérték, menjen vissza segíteni, így pár napon belül kétszer is járt azon a régészeti feltáráson, ahol a Szulejmán emlékére emelt dzsámit kutatják; itt vették fel a műsort.

Pusztai József és az általa restaurált, a forgatásra kölcsönadott, ’60-as évekbeli Pannónia
Fotó: Petőfi Népe

Az Expedition Unknownt 2015 óta gyártja a Travel Channel, jelenleg a hetedik szériája fut, eddig közel 150, egyenként 45–50 perces epizódja került adásba világszerte. Forgattak korábban az Artúr királyt, Robin Hoodot, Kolumbusz Kristófot, Amelia Earhartot, Jesse Jamest és Hitlert övező legendákról, vagy a maja birodalomról és a Nazca-­vonalakról. A műsorban nem először kerül szóba hazánk történelme: próbálták felkutatni Attila hun király elveszett sírját, sőt, a második évadban foglalkoztak már Szulejmán, pontosabban a szultán eltűnt szívének nyughelyével is, és azzal, hogy a történelem viharai során hová kerülhetett. Most új kutatási eredmények miatt tértek vissza az utóbbi témához és Magyarországhoz, de erről többet a titoktartási záradékok miatt Pusztai József nem árulhatott el.
A restaurátor elmondta: a filmeseknek annyira megtetszett a Pannónia (Gates állítólag nehéz szívvel vált meg tőle a forgatás végén), hogy külön fejezetet szántak neki és magának a márka történetének is az epizódban, amit várhatóan a 2020-as évad során vetítenek, először az USA-ban, majd pár hónappal később Magyarországon.