Magyarországon a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. 2001-hez képest 63 százalékkal több a motorkerékpár, de a balesetek száma nagy mértékben emelkedett, némi reménysugár, hogy a halálos áldozatok száma 62-ről 58-ra csökkent – a 6,5 százalékos csökkenés azonban elmarad az általános trendtől.

Ezen számok alapján természetes, hogy a rendőrség szeretné felhívni a gépeiket a napokban téli álmukból felélesztő motorosokat arra, hogy figyeljenek a saját és mások biztonságára. A téli szünet után nem árt felfrissíteni a motorozási tudást, össze kell szokni a járművel, a pár hónapos kihagyás során elképzelhető, hogy első alkalommal még izomláz is kialakul. Ez utóbbitól nem félnek a motorkerékpáros rendőrök, de azért nekik is kell egy kis gyakorlás a szezon kezdetén, amelyre az ORFK Nagytétényi Fennsíkon található pályáján kerítettek sort.

A lassú tempónál manőverezés jó gyakorlás ahhoz, hogy újra belejöjjön a pilóta a motorozásba, arról nem is beszélve, hogy a javuló technika segíthet elkerülni a bajt. A rendőrség egyébként nyitott arra is, hogy a motorosrendőr-oktatók segítségét civilek számára is elérhetővé tegyék, ez azonban hosszabb egyeztetést igényel (időpont, helyszín), és igazán akkor hatásos egy ilyen képzés,ha egy oktatóra csak 5-6 „tanuló” jut.

Szerbiában már használnak civicl-rendőrmotorokat, nálunk is gondolkoznak ilyenek rendszeresítésén Szerbiában már használnak civicl-rendőrmotorokat, nálunk is gondolkoznak ilyenek rendszeresítésén

A rendezvényre egyébként meghívtak néhány kollégát Szerbiából is, mert a magyar rendőrség szeretné közelről is megvizsgálni a szerbek technikáját és tapasztalatait. Déli szomszédunknál ugyanis már egy ideje civil motorkerékpárokat is használnak a rendőrök, és a magyar rendőrség is tervezi ilyenek rendszeresítését, amelyekkel a jelenleginél hatásosabban léphetnek majd fel a gyorshajtók ellen. Az egyedüli problémát az jelentheti ezeknél a gépeknél, hogy nyélgázon az üvöltő erőforrás túlharsogja a rejtett sziréna hangját, ahogy azt az egyik szerb rendőr demonstrálta…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!