Akkor búcsúzott a Suzuki Hayabusa, amikor a motorkerékpárok számára kötelező lett az Euro 4-es norma, most pedig Euro 5-ös tisztaságú blokkal tér vissza a teljeskörűen továbbfejlesztett gép. A furat és löket változatlan, ahogy az 1340 köbcentis lökettérfogat is, de új a forgattyús mechanizmus, a vezérműtengely, az olajkör optimalizálásával 54%-kal javult a folyási sebesség változatlan olajszivattyú mellett. Az új kipufogórendszernek köszönhetően alacsony és közepes fordulaton emelkedett a nyomaték, a maximális nyomaték értéke minimálisan csökkent, az új számok: 190 LE 9700/percnél (-7 LE), 150 Nm 7000/percnél (-5 Nm).

A veszteséget úgy kompenzálták a mérnökök, hogy mindenhol igyekeztek lefaragni a tömegből – a plusz elektronika miatt gyakorlatilag változatlan a súly –, és a korábbinál karcsúbb lett a karosszéria, amely a legalacsonyabb légellenállási értékű sorozatgyártású motorkerékpárrá teszi a 2022-es Suzuki Hayabusát. Utóbbi is kell ahhoz, hogy a gyakorlatban ne legyen lassabb elődjénél az új modell, a 0-100 km/óra gyorsulás 3,2 másodpercig tart, ami két tizedes javulást jelent, a 0-200 km/óra sprint 6,8 másodpercig tart, a csúcssebesség elektronikusan korlátozott 299 km/óra.

A vezető dolgát a Suzuki Intelligent Ride System könnyíti meg, amely három üzemmódot kínál, van háromfokozatú rajtautomatika, sebességtartó, kipörgés- és egykerekezésgáltó, illetve aktív (táblafelismerővel együtt dolgozó) sebességkorlátozó. A kanyar-blokkolásgátló mellett hegymeneti elindulást segítő funkció is van, illetve lejtmeneti fékezésnél igyekszik megakadályozni a hátsó kerék felemelkedését a korábbinál nagyobb átmérőjű tárcsákat használó fékrendszer.

A műszeregységben a megszokott információkon felül például a motorkerékpár dőlésszögéről is lehet tájékozódni. A 264 kg-os saját tömeg 50:50 arányban oszlik meg a kerekek között. Elöl 43 mm átmérőjű KYB fordított villát használnak, a hátsó KYB rugóstag belsejének optimalizálásával javították a nagy sebességű stabilitást.

Három színösszeállításban készül az új Suzuki Hayabusa, Glass Sparkle Black és Candy Burnt Gold, Metallic Matte Sword Silver és Candy Daring Red, illetve Pearl Brilliant White és Metallic Matte Stellar Blue. Az Egyesült Államokban már ismert az alapár, 18 599 dollár, ami közel négyezer dolláros drágulást jelent az elődhöz képest.