Az utóbbi években sorra dőltek meg a veteránautó-rekordok, mivel a gazdasági válság miatt a szupergazdagok a bankbetét helyett más módon próbálták kamatoztatni a pénzüket. Úgy tűnik, túl vagyunk a nehézségeken, hiszen újra hagyományosabb befektetési módszerek felé fordult a figyelem. A Coutts bank felmérése szerint a nagy értékű veteránautók ára tavaly 10,2 %-kal csökkent, a műtárgyaknál 6,2 %-os csökkenést figyeltek meg, a modern és impresszionista műtárgyak 12 %-os a visszaesés, a régi mesterek és a 19 századi műtárgyaknál pedig 40 %-os. Vannak azért olyan területek, ahol még megfigyelhető az áremelkedés, a ritka hangszereknél 16,4 %, de néhány fénykép is rekord-összegért kelt el 2016-ban. Az ingatlan is rizikós befektetés, 2012-höz képest Londonban 1,8 %-ra lassult az áremelkedés, Párizsban 30 %-ot csökkentek az árak, Sydneyben pedig 70 %-ot emelkedtek.

A fél millió dollárnál drágább veteránautók így is az elmúlt évtized legjobb befektetései voltak, hiszen 2006-os értékükhöz képest mára négyszer többet érnek. A top 10-es listából 7 helyet a Ferrari foglal el, a Mercedes 300 SL, a Shelby Cobra 289 és az Aston Martin DB5-ös fért még fel a legnagyobb értéknövekedést elérő járművek listájára.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!