„Retroncsok, avagy a Merkúr és a Keravill fénykora” címen idén újra időszaki kiállítást rendez a Retroncsok, a kelet-európai veteránautók páratlan gyűjteménye. A helyszín a tavalyi kiállításukkal azonos, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény. Bár a bő két tucatnyi, a kelet-európai autógyártás keresztmetszetét adó autó önmagában is érdekes, a kiállítást a tavalyihoz hasonlóan a korszak hangulatát megidéző életképekkel teszik még izgalmasabbá.

Sőt, ezúttal egy korabeli Merkur autószalon berendezésével, a nyitott kiállító területen pedig Merkur használtautó teleppel is igyekeznek teljesebb képet adni a ’70-es évek autós világáról. Akkoriban vált valóra százezrek számára a saját autó álma, rohamos növekedésnek indult a magántulajdonban lévő személyautók száma. A kor szlogenjeit idézve a „kicsi vagy kocsi” kérdéskörből az autók mellett felidézi a kiállítás azok korabeli árait, a rendszámok történetét, a megrendelt autóra jellemzően sok évig tartó várakozás közben sóvárogva nézegetett átadási sorszámok listáját, a személyautók értékesítésével foglalkozó Merkur szalon hangulatát.

A kor másik szlogenjéhez – lakás, kocsi, telek – kapcsolódik az idei kiállítás másik attrakciója, egy korabeli Keravill szaküzlet! Ilyen kiskereskedelmi egységekben szerezhették be a dolgozók az iparcikkeket, itt árusították az olyan tartós fogyasztási cikkeket, mint például a Rakéta porszívó, a forgótárcsás mosógép és centrifuga, a szovjet Junoszty vagy a székesfehérvári Mini Vidi tv, a már színes képet adó, de robbanós kedvéről hírhedté vált Color Star televízió. A polcokon ott lesz a Sokol rádió, a bakelites lemezjátszó, a Lehel és a Szaratov hűtőgép, a korabeli műszaki-tárgyi kultúrát jellemző hajszárító, csillár, hangulatlámpa, hősugárzó, elektromos vasaló is. Akkoriban gyakran volt hiánycikkek, de ebből a Keravillból nem hiányoznak a kor luxuscikkei, a divatos kukta fazék, fagylaltgép és a kvarclámpa, a lengyel ZK szalagos, vagy a hazai MK-25 kazettás magnó, no és a tv-re köthető hipermodern videojátékok. De hogy visszatérjünk a járművekhez, a Keravill forgalmazta, így a mi üzletünkben is ott lesz a cseh Babetta, a szovjet Riga és Verhovina segéd-motorkerékpár, a Csepel gyár közkedvelt női, férfi és kemping kerékpárjai.

Június 23-a, a kiállítás megnyitójának napja egyben az idei Múzeumok Éjszakája dátuma is, a programsorozat részeként úthenger-járattal lehet átruccanni a Petőfi múzeumba és a Szlovák tájházba. Este fergeteges retro rock and roll parti és táncház, éjfélkor tűzugrás és tűzkerék gurítás lesz Kiskőrösön. És persze meg lehet csodálni működés közben is a korabeli televíziós sorozatból ismert Józsi féle gőzúthengert, de a dízel úthengert a bátrabbak ki is próbálhatják a helyszínen: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény, 6200 Kiskőrös, Dózsa György út 38.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!