Zoleco névre hallgat a meglehetősen furcsa formájú autó, amely az alkotó nevéből – Zoltan Bod – és az autó célkitűzéséből, a takarékosságra utaló Eco szavakból lett megalkotva. Az autó maga ennél egy kicsit bonyolultabb volt, az első vázlattól a működőképes, de még korántsem teljesen kész prototípusig négy év kemény munkára volt szükség.

A kanadai Abbotsfordban élő Zoltan Bod egész életében a mechanikus dolgok rajongója volt, és már 18 éves korában elkezdte első hot rodjának építését. Később rengeteg egyedi autó megvalósításában segédkezett, és közben beleásta magát a motor klasszikus tuningolásának tudományába is. Nemrég elérkezettnek látta az időt arra, hogy rengeteg tapasztalatát felhasználva megalkossa saját autóját, amelynél minden az alacsony fogyasztásról szól.

Kezdettől fogva a lehető legáramvonalasabb forma megalkotására törekedett Zoltan, de a csepp formájú karosszériát nem csak azért építette fel egy meglévő autó váza köré, hogy egyszerű legyen a dolga. Fontos szempont volt, hogy négy utasnak elég helyet adjon a karosszéria, és így nem kellett sokat méricskélni. A működőképes prototípus esetében 1,0 literes, háromhengeres benzines turbómotor és 5 fokozatú, kézi kapcsolású váltó kerül a motortérbe, amivel a számítások szerint 65 mérföld/órás (105 km/h) tempónál 2,57 l/100 km az átlagfogyasztás.

Erről egyébként majd a Bonneville kiszáradt sós tó medrében fog majd a gyakorlatban is meggyőződni az alkotó, hiszen ahogy az a Zoleco-ból is látszik, gyakorlati, és nem elméleti szakember Zoltan Bod.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!