Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt az autók fedélzetén lévő elektronikai rendszerek mérete és bonyolultsága, sok esetben a fejlesztés jelentős része abból áll, hogy a különféle beszállítók által készített rendszerek zavartalanul működjenek egymás mellett-egymással. Az Auto Alliance nevű, a nagy gyártók által életre hívott lobbiszervezet most azt akarja elérni az Egyesült Államok Szerzői Jogvédő Irodájánál, hogy a szerzői jogi törvény hatályát terjesszék ki a gépjárművekre is – személyautók, munkagépek, haszonjárművek -, azaz csak a gyártók által felhatalmazott műhelyeknek legyen joga hozzányúlni az autók fedélzeti elektronikájához.

Első körben ez az úgynevezett chiptuning ellen szól, azaz ne legyen szabad az autó bármely paraméterét megváltoztatnia senkinek se, mert például egy turbómotorból olcsón előcsalt pár tucat többlet-lóerő a kipufogógáz-tisztító rendszer élettartamát csökkenheti. Ezt még megérti az ember, de az autógyártók nem csak ez ellen akarnak védekezni, de például azt se akarják, hogy az esetleg az autóban meglévő szórakoztatóelektronikai berendezést esetleg egy, a gyár által nem engedélyezett szoftverrel lássák el, ami egy alkalmazás telepítését is jelentheti. Aztán arról s szabad megfeledkezni, hogy ha kigyullad a Check Engine lámpa, akkor ki kell olvasni a hibakódot, ami alapján el lehet végezni a javítást majd törölni kell azt – az új javaslat szerint ezt a műveletet se végezhetik majd márkaszervizen kívül.

A nonprofit, a felhasználók érdekeit védő Electronic Frontier alapítvány is jelezte, hogy részt akar venni a jelenleg folyó döntési folyamatban, ez a szervezet úgy akarja pontosítani az autógyártók javaslatát, hogy abban jól körbeírt módon azért legyen lehetősége a felhasználónak bizonyos mértékű hozzáférésre a saját autójának az elektronikai rendszerére, mert legyen bármennyire is behálózott egy autó, egy traffipax-információkat vagy rendőrök jelenlétét jelző alkalmazás telepítése még nem okoz fizikai károsodást annak működésében.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!