Kifejezetten a lengyel hadsereg igényeinek megfelelően készítette el a Concept Sp. z o. o. nevű vállalkozás a Wirus nevű terepjáróját, a konstrukción már 2012 óta dolgoznak, a mostani – amiből már 118 darabot már rendelt is a hadsereg – már a negyedik generációs jármű.

A 2,6 tonna össztömegű, 900 kg terhelhetőségű összkerékhajtású terepjárót Hercules repülőben is lehet szállítani, és ejtőernyővel is le lehet dobni, országúton 140 km/h az utazósebessége és 600 km-t tud megtenni, terepen 100 km/h-val képes száguldani és 400 km a hatótávolsága. A turbódízel motorját átalakították, így kereskedelmi forgalomban kapható gázolaj mellett a hadseregnél rendszeresített repülőgép-üzemanyaggal is képes működni.

Amíg a Wirust már rendszeresítette is a lengyel hadsereg, a másik jármű, a Dino 319-es még csak javaslat. Ennek a csapatszállítónak Mercedes-Benz Sprinter alváz az alapja, az összkerékhajtást a német Oberainger szállítja, a felépítmény egyedi tervezés. Ennek két változata van, a 3,5 tonnás össztömegű egyszerű jármű, a 4,6 tonnás össztömegű viszont páncélozással is ellátható.

Ha utóbbi jármű megvalósul, az sokkal nagyobb szerződést jelent a Concept Sp. z o. o. cégnek, hiszen a hadsereg első körben (2019-2022) 913 példányt kér, köztük 41 páncélozottat, második körben (2022-2026) további 2787 darabot akarnak vásárolni. Persze közbeszerzésről lévén szó, más hadiipari beszállítók is indulnak majd a tenderen, de a Dino 319-es az egyetlen, amelyet kifejezetten a lengyel hadsereg igényei szerint fejlesztettek. Ezekkel egyébként a lengyel gyártású Tarpan Honkereket akarják kiváltani.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!