Pennsylvaniai autótulajdonosok indítottak pert a Ford Motor Company ellen, mondván a cég által közölt fogyasztási adatok a Fusion Hybrid és C-Max Hybrid típusoknál jelentős mértékben eltérnek a valós életben mérhető számoktól.

A Ford 47 mpg (5,0 l/100 km) fogyasztással reklámozza a két hibridet, a valóságban ennél jóval magasabb fogyasztással használják azokat a tulajdonosok. Ez a tervezettnél nagyobb kiadást jelent nekik, illetve alacsonyabb újraértékesítés kori értékkel is szembesülnek majd a vásárlók, ha tovább akarják adni autóikat.

A Ford nem kívánta kommentálni az ügyet, hiszen az még folyamatban van, de a szóvivő kijelentette, hogy a szabványos fogyasztást az EPA hivatal előírásainak megfelelően mérték. A Ford egyébként decemberben kezdett tárgyalásokat az EPA hivatallal az ügyben, hogy a szabványos mérési ciklus és a valós életben tapasztalt fogyasztás a hibridek esetén jelentősen eltérhet, és erre megoldást kellene találni.

Az autógyártóktól független Consumer Report szervezet mérései alapján a Fusion 17, a C-Max 21 százalékkal teljesített rosszabban a hirdetésben közölt fogyasztásnál, az autótulajdonosoknak a szervezethez eljuttatott adatai alapján 38,5 mpg (6,1 l/100 km) fogyasztást tudnak az autók a valós életben. Ez a különbség öt év alatt 1800 dollárral károsítja meg a tulajdonosokat a pert indító emberek szerint, és a Ford ezzel tisztában is volt, hiszen tárgyalást kezdeményezett a hivatallal. Nem is az a baj, hogy előírás szerint mért, hanem az, hogy azzal a fogyasztással hirdette autóit, amelyről tudta, hogy nem valósak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!