Hamisítatlan tavaszköszöntő fesztiválhangulat tette emlékezetessé az ötödik, jubileumi Rexroth Pneumobil Verseny döntőjét az egri Érsekkertben. A négy országból érkező 41 csapat összesen öt kategóriában mérte össze tudását a saját tervezésű és kivitelezésű, sűrített levegővel hajtott járművek hagyományos versenyén. A parázs futamokon minden eddiginél kiegyensúlyozottabb mezőny találkozott, ami nem csupán a viadal növekvő nemzetközi presztízséről árulkodik, hanem a versenyzők felkészültségéről, műszaki tudásáról is.

Az idei legjobb léghajtányt építő csapat, a szegedi MK Laren tagjai – elsőkként az egyenlők között – mostantól egy éven keresztül a Rexroth Legjobb Pneumobilja cím birtokosaként emlékezhetnek vissza a virágba borult parkban aratott szombati győzelemre. Az ötödik, jubileumi Pneumobil verseny indulói idén is bizonyították, hogy a levegő nem csupán a szerves élet, de a jövőt idéző, innovatív járművek hajtóereje is lehet. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói és a Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkező csapatok szurkolók sokasága előtt mutatták meg, hogy komolyan vették a feladatukat, és a pneumatikus hajtással rendelkező járművek nem csupán házi barkácsolások, hanem gondos műszaki tervező munka eredménye.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a Pneumobil verseny egyedülálló módon teszi próbára a fiatal szakemberek innovációs készségét és találékonyságát. „A verseny megmutatja, hogy a mérnöki munka nem valamiféle valóságtól elrugaszkodott tevékenység, hanem a találékonyság éltető ereje, amelyből mindenki részesülhet. Egymásra talál az éles, kutató szellem, és a legkorszerűbb ismeretekkel felvértezett szaktudás támogató ereje. A mai esemény ismételten bizonyítja, hogy jó úton járunk, és a műszaki értelmiség következő generációjának törekvései mind jobban egybeforrnak a Bosch vállalatok jövőt építő szándékaival.” – tette hozzá Javier González Pareja.

2012 győztesei

A résztvevő csapatok az idei évben is öt kategóriában mérhették össze tudásukat és ügyességüket. A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal a lehető legnagyobb távolságot kellett megtenniük, a marosvásárhelyi METALMOBIL csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal összesen 9163 métert tettek meg. Az ügyességi futamban a járműveknek és pilótájuknak egy igencsak technikás pályán kellett a legjobb teljesítményt nyújtaniuk. Idén a Debreceni Széllovagok pneumobilja jutott át a célvonalon elsőként. A gyorsulási futam győztese erős mezőnyben a MK Laren Szeged csapata, mely léghajtányával alig 28 másodperc alatt teljesítette a pályaszakaszt. A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerhette el az elsőséget. A komoly elismerést jelentő díjat a győri Szent István Egyetem Air-Go Pneumobil csapata vihette magával. A jelképes koronát, azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja 2012 címet, amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választ ki a zsűri, ezúttal a szegedi MK Laren csapata viselheti egy éven át.

Tamás Endre a verseny főszervezője hangsúlyozta, hogy a döntőbe jutott csapatok mindegyike egyenletesen magas műszaki színvonalú járművel érkezett. A nézők már-már a profik felkészültségét idéző, izgalmas futamokat szurkolhattak végig, miközben a viadal hagyományos fesztiválhangulata is megmaradt. Az idén először senior kategóriában is összemérték tudásukat a rutinosabb versenyzők. Ebben a számban azok a már végzett hallgatók indulhattak, akik az előző évi versenyek valamelyikén már részt vettek, és a korábbi járművüket – amennyiben az megfelelt a 2012-es versenykiírásnak – az egykori képzési helyük biztosította részükre. A kategória legjobbja az ŐSI EntRóPia csapat lett, melynek tagjai így tovább öregbítették egykori alma materük, a Miskolci Egyetem hírnevét. Ugyancsak ebben az évben írták ki először a legkreatívabb bukósisakot tervező csapatnak járó díjat. A sisaktervekre a facebook-on szavazhatott a nagyérdemű, így a versenyre elkészült egyedi sisakot a Science’s Kitchen csapat tagjai már büszkén viselték a döntő futamok alatt. További információ: www.pneumobil.hu

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!