A brit RAC autósklub felmérése szerint télen a családokat szállító autók több mint felében, egészen pontosan 54 százalékában tör ki veszekedés. Egyébként is konfliktusforrás az autó, ahol egy szűk térben vannak összezárva a szülők és a gyermekek, és a kedvezőtlen időjárás miatt gyakran tovább tart az utazás, ami miatt emelkedik a veszekedések száma.

Összesen 1200 autóvezetőt kérdeztek meg, és a válaszok szerint leggyakrabban civakodó gyermekek és a választott útirány jelentik a problémát. „Bármikor kitörhetnek veszekedések az autón belül, de télen, amikor gyakran torlódás van az úton vagy arra kell várni, hogy leolvadjanak az ablakok, különösen stresszes helyzetek alakulnak ki” – nyilatkozta Simon Williams, az RAC szóvivője. Sok esetben egyébként már az autón kívül elkezdődik a veszekedés, amely aztán az autóban csúcsosodik ki. A válaszadók 15 százaléka többet veszekedik az autóban, mint bárhol máshol, közel ötödüket annyira stresszeli a vezetés, hogy nagyon ingerültek lesznek.

A leggyakrabban (43 százalék) partnerükkel vitatkoznak az autóvezetők, a második helyen a gyermekek szerepelnek, végül a szülők következnek. Ha nem is jelent megoldást, de segít elkerülni a vitázást ha elég időt hagy az ember az útra való felkészülésre. Különösen érdemes ez utóbbit megszívlelni, ugyanis a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy az utastárssal való veszekedés miatt majdnem balesetet szenvedett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!