Fotó: Lővei Gergely

Pár hónapja már tart a Škoda idei roadshowja, a Dynamic Days keretében a márkakereskedésekbe ellátogatók (előtte regisztrálni kell a roadshow.skoda.hu weboldalon) a cseh márka sportos modelljeit próbálhatják ki. Egyedüli kakukktojás a Škoda Fabia, amelyből egy Style felszereltségű modellt állítottak be a tesztparkba, de azért ennél is rendben van a látvány a rézszínű belső díszekkel, és a 150 lóerős turbómotor jóvoltából a dinamizmusra se lehet panasz.

Ugyanezt a hajtásláncot (1,5-ös turbómotort, 7 fokozatú DSG váltó) kapja a Kamiq Monte Carlo és a Scala Monte Carlo. Az esztergált felületű, 18 colos felnik mellett fekete küszöbspoilerek, a szabadidő-autónál a feketére fényezett tető, a személyautónál az üvegtető és a messze lenyúló hátsó szélvédő adja a sportos megjelenést. A Karoq Sportline kivitelben található meg a flottában, a Kodiaq pedig igazi RS modell. A Škoda Enyaq iV villanyautó is RS hajtással, kombi és kupé karosszériával is kipróbálható.

A sajtórendezvényen én a Scala Monte Carlo tudásáról győződhettem meg. Nem kőkemény sportmodellről van szó, ahhoz túlságosan halk a motor és túlságosan érzéketlen a kormányzás, cserében pontosan követi az utasításokat, és egész jól kezeli az úthibákat is a felfüggesztés. Ha kanyarvadászatra indul az ember, észben kell tartani, hogy viszonylag keskenyek az abroncsok, így nem érdemes túlságosan erőltetni a dolgot, de egész jó tempót lehet autózni még ESP-beavatkozás nélkül. A DSG váltó miatt könnyű a vezetés, ha kell, a kormány mögötti kapcsolófülekkel felül lehet bírálni az elektronikát – motorfékhatást ilyenkor se tudunk előcsalogatni –, a fék viszont városi bumlizásnál kicsit harapós, kanyargós úton viszont jól használható.

Még 7 helyszín van hátra a Škoda Dynamic Days roadshowból, ezekről a roadshow.skoda.hu weboldalon lehet további információkat találni, beleértve a kipróbálható autók listáját.