Hírek, álhírek keltek szárnyra több fórumon is azzal kapcsolatban, hogy mit lehet fogni vezetés, biciklizés közben a kezünkben, miért büntethet meg egy rendőr és miért nem.

A sok kérdést csak tetézte, hogy állítólag a fixen telepített traffipaxkészülékek is figyelik az autóvezetőket, és kiszűrik a mobiltelefon használatát. Mi megpróbáltunk utánajárni, hogy mi is a helyzet. Árnyalta a képet, hogy nemrég a média is beszámolt arról, hogy egy férfi felháborodott azon, hogy biciklizés közben a kezében tartotta a mobilját (nem telefonált), amiért a rendőr megállította, és meg is büntette.

– A múlt héten beleszaladtam egy rendőrségi ellenőrzésbe a négyesen, én is büntetőcédulát kaptam, mert mobillal a kezemben álltam meg – mesélte Kovács Gábor szolnoki kisáru-fuvarozó. – A kocsival minden rendben volt, de amikor megálltam, a kezemben volt a mobiltelefon. Megkért az egyenruhás, hogy fejezzem be a hívást, mire mondtam neki, nem telefonáltam, csak megnéztem valamit. Erre kérdezte, hogy ismerem-e a szabályokat, miszerint nem mobilozhatok vezetés közben. Én mondtam, hogy igen, tudom, hogy nem lehet telefonálni, de ki is javított, nem is használhatom. Kaptam is egy tízezer forintos bírságot emiatt – mondta paprikás hangulatban.

A fuvarozó hozzátette, ő is hallott kollégáktól olyan információkat, miszerint a fix traffipaxok is figyelik a vezetőket, és ha valaki eszik, mobilozik, vagy iszik, akkor máris számíthatunk egy büntetési csekkre.
– Én ezt megerősíteni nem tudom, mert többször előfordult már, hogy szendvicset ettem vezetés közben, és úgy haladtam át egy mérőkonzol alatt. Nem kaptam eddig csekket – jegyezte meg a férfi.
Hogy mi a valóságtartalma ezeknek a híreszteléseknek, annak a legkompetensebb helyen próbáltunk meg utánajárni, a rendőrségen.

A kérdésben a KRESZ harmadik paragrafusa a mérvadó – adta meg a választ Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
– Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon. A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat – idézte a szabályt a sajtóreferens.
Többen „gumiszabályként” emlegetik az ide vonatkozó passzust: „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”
Ezt a szabályt számos dologra rá lehet húzni, és ki lehet szabni az öt–ötvenezer forintig terjedő szabálysértési bírságot, hiszen az evés, ivás is elvonhatja a vezető figyelmét. Ugyanígy ütköztethető az öltözködés, a sminkelés, valamint az olvasás, sőt, még a szexuális tevékenység is.
Azonban továbbra is nyitott kérdés maradt a traffipaxok kérdése, ugyanis sehol nem találtunk arról információt, hogy milyen szabálytalanságokra figyelnek a szuperszemű traffipaxok. Az ORFK-hoz korábban eljuttatott kérdésekre érkező választ ezekre ugyanis nem tért ki.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!