A napokban többször is viharok vonultak át Békés megye felett, a csapadékos időjárás pedig az aszfaltcsíkokon is meglátszódott: előfordult, hogy a mezőgazdasági járművek felhordták a sarat a burkolatra – emiatt is érkezett panasz lapunkhoz, minthogy amiatt is, hogy a terményt szállító, túlpakolt pótkocsikról is leesett a rakomány egy része. Emellett egyesek azt tették szóvá, hogy a fogatokat húzó patások szórták tele az utat lócitrommal.

– Borzasztó büdös van Telekgerendáson, a Kossuth Lajos utcában – tette szóvá egy helybeli olvasó. Mint magyarázta, az ott közlekedő járművek egy része trágyát szállított: a szárazzal nem volt probléma, a híg viszont kifolyt a burkolatra, és egészen addig ott bűzölgött, amíg az eső el nem mosta. Úgy vélte, ez akár fertőzésveszélyt is jelenthet.

– A vezetőnek kötelező a járművéről letakarítani a rátapadt szennyeződést, mielőtt szilárd burkolatú útra hajt. Ha az mégis a közútra kerül, a törvényi előírások értelmében annak, aki beszennyezi az országos közutakat vagy a közlekedés biztonságát bármilyen módon veszélyezteti, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni. Ha ez mégsem kivitelezhető, akkor a közlekedőket jelzőtáblákkal kell tájékoztatnia a kialakult veszélyről.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél elmondták: a cég a kezelésében lévő országos közutakon útellenőri szolgálatot működtet. Ha a munkatársaik a forgalom biztonságára veszélyes szennyeződést tapasztalnak, akkor megkérik a szennyezőt az út tisztítására. Ha nem derül fény arra, hogy ki a felelős, akkor szükség esetén jelzőtáblákat helyeznek ki, felhívva a közlekedők figyelmét a veszélyforrásra annak megszüntetéséig, amit a közutasok végeznek el.

A telekgerendási panasszal kapcsolatban Marczin Bence kommunikációs osztályvezető elmondta: a jelzett problémát a társaság nem észlelte. A cég érdeklődésére a település önkormányzatánál elmondták, hogy a leírt helyzet nem jellemző, kampányszerű szállításról lehetett szó a viszonylag közeli állattenyésző telepről.

– A Magyar Közútra elsősorban nem az ilyen jellegű esetek, hanem az út menti pihenőhelyeken illegálisan lerakott, nem a közlekedők használatából adódó, néha igen nagy mennyiségű kommunális szemét, hulladék elszállítása ró terhet – tette hozzá. Hangsúlyozta: fontos tudni, hogy minden ilyen – nem szükségszerűen keletkezett – feladat a mindenki által joggal elvárt burkolatjavításoktól vesz el anyagi forrásokat.

A rendőrségnél lapunk érdeklődésére megerősítették, hogy az útra szóródó rakományt a vezetőnek el kell takarítania. A nem megfelelően szállított, rögzített rakomány leszóródásával a sofőr szabálysértést követ el. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény értelmében a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt vonható felelősségre a felelőtlen sofőr.

Nem szóródhat, eshet le szállításkor a rakomány

A KRESZ, vagyis a vonatkozó jogszabály szerint gondoskodni kell arról, hogy a rakományt úgy rögzítsék, hogy az ne csússzék le, ne essen le, ne ömölhessen ki, továbbá olyan módon legyen lefedve, letakarva, hogy ne szóródhasson le.

Aki a közutat megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni. Amíg az nem lehetséges, a többi közlekedőt tájékoztatni kell.
Arról is szól a jogszabály, hogy annak, aki mielőtt a földútról szilárd burkolatú útra hajt, a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítania.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!