Az Online Számla rendszer adatai, több millió forintos alkatrészbeszerzések és közérdekű bejelentések buktatták le azt a csaknem 25 békés megyei embert, akik otthonaikban illegálisan szereltek autókat. A vizsgálatokban kiderült, hogy a zugszerelők a szolgáltatásokat bejelentés nélkül végezték, a bevételeiket eltitkolták, adót nem fizettek. Az autószerelők az otthonaikban műhelyeket alakítottak ki és arra hivatkoztak, hogy náluk bárki ingyen megjavíthatja saját autóját. A szerelők a lebukás elkerüléséért hamis nevekre vásároltak meg több millió forintot érő alkatrészeket, illetve arra hivatkoztak, hogy azokat „háztartási célra” szerzik be.

A kamusztori nem vált be, a revizorok annak ellenkezőjét bizonyították be a kiszállítási címek, az eladóknál regisztrált vevői adatok és a futárok tanúvallomásai alapján. Az eltitkolt bevételt becsléssel állapították meg és az adóhiányon felül további 200 százalék bírságot is kiszabtak. A 100 millió forintot meghaladó megállapítások beszedésére a NAV bankszámlákat zárolt, ingatlanokat és ingóságokat foglalt le.
– Az ellenőrzések hatására többen önként kiváltották adószámukat, évekre visszamenőleg bevallották az ebből származó jövedelmüket, és befizettek mintegy 70 millió forint adót – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményéből.

A nyitókép illusztráció.