Thaiföldön hatalmas botrányt keltett a nem épp a vallása által diktált önmérsékletet és szerénységet élő 34 éves kolostorvezető, Luang Pu Nenkham esete, aki 2009 és 2011 között 22 új Mercedest vásárolt 95 millió baht, azaz 682 millió forint értékben. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A hatóságok nyomozást indítottak, mivel a szerzeteshez és a közvetlen környezetéhez köthető 16 bankszámlán napi 200 000 000 baht, azaz 1,435 milliárd forint forgalom zajlik, ami pénzmosásra utal. Akkor került a hatóságok figyelmébe az ügy, amikor egy közösségi oldalt indítottak, ahol a Khantitham Forest Kolostor apátjának botrányos költekezésével foglalkoztak – többek között egy olyan videóval, amelyen a luxustáskájával együtt egy magángéppel repül a fiatalember.

A gyanú szerint egyébként a templomnak felajánlott adományokat is magáncélra használta fel, és az egyház vagyonát is (arany és földterületek) értékesítette azért, hogy életstílusát finanszírozza. A hatóságok nem foglalkoznak vele, hiszen világi törvényeket nem sértett, de a Buddhista Egyház eljárást indított, mivel az elméletileg cölibátusban élő apátnak a hírek szerint két gyermeke is van. Ő egyébként most épp hivatalos utazáson van, Kaliforniába repült – igaz, nem a legrövidebb úton, valamiért párizsi átszállással szervezték meg az utat. A hatóságok a pénzmosás gyanúja miatt Luang Pu Nenkham útlevelének érvénytelenítésén gondolkoznak, és valószínűleg letartóztatását és majd kiadatását kérik az Egyesült Államok hatóságaitól.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!