Az Autokolcsonzes.hu adatai szerint a bérlés árában már alapvetően benne lévő bérautó-felelősségbiztosításon túl a magyarok elenyésző számban kötnek egyéb biztosításokat autókölcsönzéskor. A második leggyakoribb biztosítástípus, amit igénybe veszünk a kárösszeg visszatérítési szolgáltatást nyújtó önrészcsökkentő balesetbiztosítás, amely abban az esetben jelent védelmet a bérlő számára, amikor a sofőr önhibájából okoz balesetet.

Az önrészcsökkentő letét elhelyezése a lopásbiztosítások esetében is lehetséges. A letét – melynek mértéke az autó értékének néhány százaléka – csak egy esetleges lopás esetén kerül levonásra. „Autóbérléskor nem csak a felsőkategóriás, nagy értékű autókat érdemes lopáskár ellen biztosítani, hanem a leggyakrabban bérelt városi és mini kategóriájú járműveket is, mivel lopás esetén biztosítás nélkül az országtól függően 200 000 – 800 000 forintos önrész helyett a több milliós teljes árat kell megtérítenie a bérlőnek” – magyarázta Árok Bianka, az Autokolcsonzes.hu kommunikációs és projekt felelőse.

Hogyan védjük ki az átveréseket autóbérléskor?

A biztosítási feltételek mellett számos más dologra is érdemes odafigyelni, amikor autót bérelünk, mivel a lopási és törési károkon túl maguk az autókölcsönzők is megkárosíthatnak minket, ha nem vagyunk elég szemfülesek. Az átvételkor például érdemes alaposan megvizsgálni az autó állapotát, és összevetni azt a szerződésben foglaltakkal, hogy később ne kelljen fizetnünk olyan karcolásokért, melyek már átvételkor is megvoltak, a szerződés viszont nem tartalmazta őket. Mindig ellenőrizzük le az üzemanyag mennyiségét is, hogy megegyezik-e a leírtakkal! „A bérautó leadásakor mindig az autóbérlő cég munkatársával együtt vizsgáljuk át a jármű állapotát, így elkerülhetjük, hogy a leadást követően keletkezett sérüléseket számlázzanak ki nekünk. Az átverések elkerülésének legjobb módja, ha kizárólag megbízható partnerek szolgáltatását vesszük igénybe” – tette hozzá Árok Bianka.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!