A Gazella Next kisbusz változatát építették át a mérnökök mobil orvosi rendelővé, ráadásul rögtön pótkocsit is készítettek, így egyszerre kétféle ellátást lehet végezni egy jármű fedélzetén a 2 darab, 8 négyzetméteres rendelőben, ahol fogászat, szemészet, kardiológia, nőgyógyász, röntgen, laboratórium, urológia is működhet – bizonyos feltételekkel.

Például a röntgen funkciót úgy tudják megvalósítani, hogy a pótkocsiban van maga a készülék megfelelően szigetelt környezetben, míg a vontatóban van az orvosi szoba. Sürgősségi ellátásra mentőautó-szinten van lehetőség, mert a helyszűke miatt túlságosan sokan nem férnek el a belső térben, ahol alapesetben egy hordágy, egy szék és egy íróasztal is van.

A Gazella Next autóbusz technikáját nem módosították, tehát a 2,8 literes Cummins ISF turbódízel 149 lóerős, a váltó ötfokozatú, kézi kapcsolású és blokkolásgátló és tempomat is van a fedélzeten. Az a hatóságok terve a mobil orvosi rendelőkkel, hogy a 2018-as orosz futball világbajnokságon a stadionok közelében helyezik el ezeket, és az ilyen mobil ellátóközpontok létrehozásával gyorsabban orvosi ellátáshoz jutnak majd azok, akiknek ilyenre szüksége lesz.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!