Még 2008-ban született meg az ötlet, miszerint fel kellene támasztani a Škoda kupét, és ekkor elkezdődött a tervezési folyamat az akkor nagyon is aktuális Audi R8-as alapján. Most, 7 évvel később pedig már az első prototípust prezentálták az alkotók, Petr Novák formatervező és Marek Hoffmann, a Metal Hoffmann nevű beszállítócég tulajdonosa, aki a Bentleynek, a Volkswagennek és a Volvo-nak is partnere.

Alumíniumból készítették el a farmotoros Škoda kupéra emlékeztető karosszériát, amelyet egy változatlanul hagyott Audi R8 térvázra húztak rá. Az arányok megváltoztak a középmotor miatt, de felismerhetőek az immár 40 éves 130 RS vonalai. Átépítették az utasteret is, nyomokban felfedezhető az audis származás, de az egyszerű karbon ajtóburkolat arra utal, hogy igyekeztek sportosra venni a figurát.

A prototípusban lévő, 4,2 literes V8-as erőforráshoz és a hatfokozatú, kézi kapcsolású váltóhoz se nyúltak, azaz 420 lóerő a teljesítmény, azt nem árulták el, mekkora a tömege az R200 Non-Fiction elnevezésű alkotásnak, így nem tudjuk azt sem, milyen fürge az autó. Ez annyiból nem is érdekes, hogy a kedves megrendelő akár robotváltóval, akár V10-es motorral is kérheti majd autóját.

Legfeljebb 30 darab R200 Non-Fiction készül majd havi 2 darabos tempóban, ahhoz képest, hogy mennyi kézi munkát ölnek az autóba, nem is számít olyan magasnak a 255 000 eurós (77 millió Ft) indulóár. A prototípust egyébként egészen május 11-ig meg lehet megtekinteni a prágai DOX Galériában.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!