Minden bizonnyal a brit autórajongók figyelmét is felkeltette az a tavalyi túra, amikor két – akkor 99 és 100 – éves Opel Magyarországról Rüsselsheimbe hajtott saját lábán, és ez alapján fellelkesülve újraautózták az 1912-es Swedish Winter Reliability Trial, azaz a svéd téli megbízhatósági túra útvonalát.

Az Alisdale Lockhart tulajdonában lévő, 1912-ben gyártott Vauxhall Prince Henry gond nélkül teljesítette a 620 mérföldes, 997 kilométeres utat, rajta kívül még Andrew Duerden vezette az autót, és kísérőként Kay Morzda, a svéd Vauxhall klub tagja – ő szervezte meg a túrát – is részt vett.

A Stockholm-Göteborg-Stockholm útvonalon 64 km/órás átlagsebességet ért el az évszázados matuzsálem, lakott területen kívül 90 km/órás tempóval utazott a Vauxhall, és 9,4 l/100 km-es átlagfogyasztást ért el. Igyekeztek a száz évvel ezelőtti verseny útvonalán végigmenni, ezt ahol csak lehetett, teljesítették is. Nagy könnyebbség volt azonban a mostani vállalkozók számára, hogy nem télen, métere hóban, hanem nyáron, kellemes időben autózhattak, aszfaltozott utakon. 1912-ben Percy Kidner, a Vauxhall akkori igazgatója ült az új Prince Henry volánja mögött, aki a túrán több büntetőpontot is kapott azért, mert idő előtt teljesítette az egyes szakaszokat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!