Ruganyosan pattant ki a vezető a volán mögül, majd megtorpant. Egy rendőr állt vele szembe és arról faggatta, miért is oda állt be, amikor nincs is rokkantkártyája? Ez az autós egy figyelmeztetéssel megúszta, így a hátramenet és helykeresés után, a sor végéről slattyogott a boltba a tulaj. Nem ő volt az egyetlen. A rendőr folyamatosan ellenőrizte a mozgáskorlátozott helyeken álló autókat és ahol kellett, ott szankcionált.

– Kellett már ez! – mondta az egyik ott ácsorgó férfi. – Én nagyon ritkán látok olyanokat kiszállni az autóból, akik valóban oda állhatnának. Inkább az a jellemző, hogy a terepjárósok, meg nagymercisek állnak oda, mert nem sikk a séta. Volt már rá példa, hogy a rokkantkártyás kocsinak nem volt hely az ünnepek alatt, mert még azokat a helyeket is feltöltötték, mondanom sem kell, látszólag semmi bajuk nem volt a járással az autó utasainak – tette hozzá szarkasztikusan.

– Végre! – kommentálta egy másik, szintén a rendőr munkáját figyelő vásárló. – Nekem kifejezetten szimpatikus, amit az a járőr csinál. Akinek nincs ott a kártya, annak felírja a rendszámát és ha kiderül, hogy nem jogosult ott parkolni, azt megbünteti. Láttam egy asszonyt, aki magyarázkodott, de nem ért el sikert, szigorú volt a rendőr. De nem tudok mást mondani, és felettébb nem akarok kárörvendő lenni, de ha én, így hatvankét évesen el tudok menni húsz métert a parkoló autómtól az üzlet bejáratáig, akkor például az a harmincas nő is képes. Persze, ez az én véleményem. De nem csak itt kellene ellenőrizni a parkoló autósokat, a városban is van egy csomó kocsi, amelyikben ott fityeg a kártya, de csak azért, hogy ne kelljen fizetni a parkolásért – magyarázza bosszúsan.

A jelenség nem egyedi, az elmúlt napokban több városban is lehetett látni, amint rendőrök ellenőrzik az autósokat, akik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyeken álltak. Mint kiderült, már a szélvédő mögé kihelyezett, úgynevezett rokkantkártya sem jelent mentséget, ha azt szabálytalanul használják.

– A rendőrök a napi szolgálatellátásuk alatt ellenőrzik a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyeket – magyarázta Pásztorné Kovács Ágnes őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Amennyiben észlelik vagy jelzést kapnak arról, hogy valaki jogtalanul veszi igénybe ezeket a parkolóhelyeket, intézkednek a jogsértőkkel szemben. A nagyobb ünnepek ideje alatt visszatérően ellenőrzik a nagyobb bevásárlóközpontok parkolóhelyeit, hiszen ilyenkor többen élnek vissza a helyekkel – tette hozzá.

A jogsértéstől függően szabálysértési eljárást kezdeményeznek vagy büntető eljárás során vizsgálják az eset körülményeit. Ha valaki jogtalanul használja a mozgáskorlátozott kártyát az ellen akár közokirat-hamisítás bűntett miatt is indulhat büntetőeljárás. Amennyiben valaki a parkolásra jogosító kártya nélkül követi el a jogsértést vagyis mozgáskorlátozott parkolóhelyen parkol, ellene szabálysértési feljelentés készül.

A mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket jogosulatlanul elfoglaló autósok akár százezer forintos bírságra is számíthatnak FOTÓ: Csabai István A mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket jogosulatlanul elfoglaló autósok akár százezer forintos bírságra is számíthatnak FOTÓ: Csabai István

– Általában három tipikus esettel találkoznak a szolgálatot ellátó rendőrök – folytatta az őrnagy. – Az első eset, amikor valaki jogszerűen parkol a mozgáskorlátozottak részére fenntartott pakolóhelyen, azonban a kártyát nem helyezte ki a szélvédő mögé, vagy éppen az valamilyen okból leesett. Ilyenkor is megindul az eljárás. Ebben az esetben a szabálysértési hatóság dönt, hogy szankcióként bírságösszeget szab ki, vagy él a figyelmeztetés lehetőségével.  A másik eset, amikor egy autós úgy használja a kártyát, hogy az nincs is ott, akinek a nevére ki lett állítva az igazolvány. Azt tudni kell, hogy csakis akkor lehet igénybe venni ezt a kártyát, ha az a személy is ott tartózkodik, akinek a nevére szól az igazolvány. Ellenkező esetben akár közokirat-hamisítás miatt is indulhat eljárás a szabályszegővel szemben. A harmadik, a már fentebb is említett eset, amikor valaki kártya nélkül veszik igénybe ezeket a helyeket. Ilyenkor szabálysértési feljelentés készül – ilyen esetben 100 ezer forint a bírság – de ha a rendőr a helyszínen találja az autó vezetőjét, aki elismeri a jogsértést, akkor helyszíni bírsággal sújthatja, amely összege 50 ezer forint – szögezte le.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!