Összetettben három német egyetem csapata végzett az élen, de a végül 9. helyet megszerző BME Formula Racing Teamnek sem kell szégyenkeznie. A budapesti műszaki egyetemisták két versenyszámban is nyertek egy-egy kategóriát: a műszaki tervezés, valamint az autó állóképességének és üzemanyag-fogyasztásának tekintetében lett a legjobb a magyar csapat. A kecskeméti diákok által alkotott KEFO Motorsport bár összességében a középmezőnyben végzett (a 18. helyen), lelkesedésükkel elnyerték mind a zsűri, mind a nézők szimpátiáját.

A világ számos egyeteméről érkező mérnökhallgatóknak egy évük volt arra, hogy önállóan megtervezzék és megépítsék együléses versenyautó prototípusaikat. A járműveket a négy nap során autóipari szakértők pontozták három tervezői kategóriában (konstrukció, gyártási- és költségterv) és öt menetdinamikai szempont (gyorsulás, oldalirányú terhelés, üzemanyag fogyasztás, autocross/egykörös teszt és hosszú távú terhelés) szerint. Az összetett eredmény a statikus és a dinamikus versenyszámokból állt össze.

A Continental cégcsoport az idén két magyar csapatot, a Budapesti Műszaki Egyetem (Formula Racing Team), illetve a Kecskeméti Főiskola (KEFO Motorsport) csapatait támogatta. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója ugyanakkor harmadik éve a Formula Student Hungary fő támogatója is. „Szívügyünknek tartjuk, hogy a tehetséges mérnökhallgatók minél több és minél magasabb szintű gyakorlatot szerezzenek egyetemi éveik alatt. Számukra nem csak azért nagy lehetőség ez a sorozat, mert saját fejlesztésű autóikkal részt vehetnek egy valóban éles körülmények között zajló, izgalmas versenyen, hanem azért is, mert számos autóipari cég szakembere előtt is bizonyíthatják rátermettségüket, tehetségüket” – mondta Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. HR igazgatója. „Ez a verseny ugródeszkául is szolgálhat a fiatal mérnököknek, hogy akár rögtön, tanulmányaik befejezése után neves autóipari cégekhez vagy akár az autó- és motorsport élvonalában jegyzett versenycsapatokhoz kerüljenek. Több olyan mérnök is dolgozik nálunk, akik az elmúlt években a Formula Student Hungary versenyeken sikeresen szerepeltek” – fűzte hozzá Nánássy András.

A győri Formula Student Hungary mellett a Continental konszern évek óta támogatja a Formula Student sorozat németországi, hockenheimi versenyét is, valamint 40 egyetemi csapat mögött áll nemzetközi szinten. A  Formula Student Racing-et a ’80-as években a legjelentősebb járműtechnológiai vállalatok hívták életre azért, hogy a hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják. A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos tapasztalatokat adnak a fiatal mérnököknek, a gazdasági illetve jogi területről érkező hallgatóknak, mely rendkívül hasznos gyakorlati ismeretekkel egészítik ki az iskolák elméleti képzését.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!