Amikor 60 évvel ezelőtt piacra dobta modern kompakt autóit az Opel, a VW Bogárhoz képest jobb helykihasználást nyújtó hagyományos (orrmotor hosszában, hátsókerékhajtás) felépítés mellett tette le a voksát, és az ügyfeleknek Caravan néven kombi karosszériát is kínált. Ma már Sports Tourer néven fut a praktikus befejezésű változat, és az előddel ellentétben az Astra L kombinál már tényleg sportos a megjelenés azáltal, hogy ugyanazokat a karcsú, LED-es lámpákat kapja, mint az 5 ajtós, és ugyanazt az előredőlő C oszlopot kapja.

Apropó előd, ahhoz képest 6 centivel csökkent is a karosszéria hossza, de aggódni nem kell, hiszen ez a megtakarítás a rövidebb első túlnyúlásnak köszönhető, az Astra L Sports Tourer utas- és csomagtere is tágabb lett. Alapesetben 608 literes a műanyag csomagtérfedél mögötti tér, a 40:20:40 arányban osztott hátsó támla ledöntésével pedig – ilyenkor sík a padló – 1634 literes lesz a raktér. A defektjavító szettet és az eü-dobozt a padló eleje alatt helyezik el, így az az ülések felől is hozzáférhető támladöntés után. A plug-in hibrid hajtású modellnél a hibrid akkumulátor miatt megszűnik a padló alatti fiók, így a raktér térfogata is csökken 548-1574 literre.

A rakodómagasság – ami a többféle pozícióban rögzíthető polc révén a raktérpadlót is jelentheti – kényelmes 60 cm. Lehetőség van a kemény polcot 45 fokos szögben döntve a padlóba szúrni, ilyenkor hosszirányban osztja a rakteret. A csomagteret takaró rolót a padló alá lehet rejteni, még akkor is, ha a polcot alsó állásban használják – a konkurenciánál ez nem magától értetődő. A motorkínálat megegyezik azzal, amit az ötajtós karosszériához kínálnak, tehát a benzines 110 vagy 130 lóerős, a dízel 130 lóerős, a plug-in hibrid hajtás 180 vagy 225 lóerős rendszerteljesítményű.

„Az új Astra Sports Tourer egy új korszak mindenese – villamosított, digitalizált és izgalmas. Az újdonságban kompakt kombijaink sok évtizedes tradíciója egyesül olyan modern műszaki megoldásokkal, mint például a plug-in hibrid hajtás. Biztosak vagyunk benne, hogy új, látványos megjelenésű Astra Sports Tourer számos új vevőt is az Opelhez tud csábítani” – mondta Uwe Hochgeschurtz, az Opel vezérigazgatója. Az Opel Astra Sports Tourer 2022 nyarának végén érkezik a magyarországi kereskedésekbe, míg az 5 ajtós karosszéria forgalmazása tavasszal veszi kezdetét.