Az Opel Vivaro-e a német márka első tisztán elektromos áruszállítója, háromféle hosszúságban és többféle karosszéria-változatban készül. Rendelése nyár elejétől indul, ősszel pedig meg is érkezik az első vevőkhöz.
„Az új Opel Vivaro-e az első tisztán elektromos haszonjármű a közepes furgonok D-szegmensében, WLTP szerinti 330 kilométert elérő hatótávval. Magasra helyezi a mércét a könnyű kezelhetőségben, a megbízhatóságban és a professzionális felszereltségben“ – mondta az Opel vezérigazgatója, Michael Lohscheller.

Az új elektromos furgon éppolyan variálható és flexibilis, mint bármelyik egyéb Vivaro is. Maximális teherbírása alig marad el az összehasonlítható hagyományos könnyű haszonjárművekétől: a Vivaro-e 1275 kilogrammot képes elvinni, majdnem annyit, mint a Cargo S kétliteres dízelmotoros testvére (1405 kg). Ezenkívül a Vivaro-e a szegmens egyetlen elektromos áruszállítója, amely opcionálisan rendelhető gyári vonóhorgával utánfutót is vontathat – egy tonna súlyig. A vevő kétféle méretű lítiumion-akkumulátor közül választhat, igényei szerint: a 75 kWh kapacitású akár 330 kilométerre elegendő, az 50 kWh-s pedig 230-ra, a WLTP módszer szerint. Az akkumulátorok 18, illetve 27 modulból állnak. A rendszer vízhűtéses, a vezetőfülke vízköre temperálja – a hosszú élettartam és a nagy hatótáv érdekében. A Vivaro esetében már a tervezéskor gondoltak az elektromos változatra is, így az akkukat úgy lehetett beépíteni a raktér alá, hogy ne korlátozzák a raktérfogatot. Az új Vivaro-e különösen hatékony, mert lassításkor motorfékezéssel nyer vissza energiát.

100 kW (136 LE) teljesítményével és már álló helyzettől kifejtett 260 newtonméteres nyomatékával a Vivaro-e jobban motorizált a szegmens legtöbb elektromos furgonjánál. Csúcssebességének korlátozása 130 km/órára óvja a hatótávot, ugyanakkor megfelel az autópályák tempójának. A raktér alatt elhelyezett akkumulátor lejjebb viszi a súlypontot, ezáltal javítja a menettulajdonságokat, ami különösen akkor ér aranyat, ha teljesen megterhelték a gépkocsit.

Mindegyik Vivaro-e az alapfelszereltség részeként képes 100 kW-os egyenáramú gyorstöltő-oszlop használatára, mely az 50 kWh-s akkut 30 perc alatt képes 80 százalékig feltölteni, de a nagyobb, 75 kWh-s akkuhoz is csak 45 percre van szükség. Váltóáramú töltőoszlopokról az alapfelszereléshez tartozó 7,4 kW-os, egyfázisú fedélzeti töltőegységgel, vagy az opcionális 11 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltőegységgel vehetünk fel energiát. Mindegyik töltési folyamat hatékony és kíméletes, így az Opel nyolcéves, illetve 160 ezer kilométeres garanciát ad az akkumulátorokra.

Az Opel ráadásul teljes mértékben digitalizálta a Vivaro-e használatát: a május folyamán érkező OpelConnect és a myOpel alkalmazás egész sor okosautó-szolgáltatást kínál, mindezt akár okostelefonról. Az OpelConnect-funkcióknak köszönhetően az ügyfél okostelefonjáról is ellenőrizheti az akkumulátor töltöttségével kapcsolatos aktuális adatokat, illetve távoli elérréssel kényelmes hőmérsékletet állíthat be a járműben indulás előtt. Az OpelConnect segélyhívás illetve műszaki hiba hívás funkciót is kínál, utóbbi az assistance elérését hozza gombnyomásnyi közelségbe. A beépített navigációra elérhető, szintén az OpelConnect szolgáltatások között érkező Élő navigáció szolgáltatás valós idejű adatokkal gazdagítja a térképeket: figyelmeztet a közlekedés eseményeire, és dinamikusan elkerüli a dugókat.

Minden eshetőségre: furgon, duplafülkés, kombi vagy felépítményezhető alváz
Az Opel Vivaro-e tökéletesen megfelel a legtöbb ügyféligénynek. Kapható klasszikus furgon, duplafülkés változat, utasszállításhoz kombi, speciális igényekhez pedig felépítmények sokaságával ellátható padlóváz. 2,8 és 3,1 tonna közötti saját tömeggel a Vivaro-e hasznos teherbírása eléri az 1275 kilogrammot – az akkumulátorok ellenére. A 4,60 méteres hosszúságával különösen kompakt Vivaro-e S kitölti a hézagot a magas tetejű kis haszonjárművek, például az Opel Combo és a furgonok között. Mindössze 11,30 méteres fordulókörével a kis S kivitel nagyon ügyesen mozog a belvárosokban. Akárcsak a legtöbb egyéb változat, ez is csak 1,90 méter magas, így könnyen behajthat mélygarázsokba is.
Az utasoldali ügyes FlexCargo átrakónyílás jóvoltából az S kivitel raktérfogata egy mozdulattal növelhető 4,6 köbméterről 5,1-re. Így akár 3,32 méter hosszú tárgyak is bepakolhatók. A további hosszváltozatok M (közepes) és L (hosszú), hosszúságuk 4,95 és 5,30 méter. A két hosszabb kivitel raktere 5,8, illetve 6,6 köbméter. Ide már befér létra vagy faanyag 3,67 vagy 4,02 méter hosszúságig. A fülke rakodóhelyeiben mindennek van hely. Az elektromos rögzítőfék kényelmesen, egy ujjal húzható be, vagy engedhető ki. A szélesre táruló hátsó- és oldalajtók éppúgy megkönnyítik a rakodást, mint a be- és kiszállást. Nagyon praktikus a szenzorvezérlésű elektromos tolóajtó: elég egy lábmozdulat a Vivaro-e mellett, hogy automatikusan kinyíljon vagy becsukódjon.

Asszisztensek a vészféktől a fáradtság-felismerőig
Hagyományos hajtású testvéreihez hasonlóan az új Vivaro-e is vezetéstámogató rendszerek valódi arzenálját kínálja, professzionális biztonsággal. A szemmagasságú kijelző mellett elérhető aktív sávtartó, kibővített jelzőtábla-felismerés, fáradtságjelző, részben adaptív sebességtartó, ráfutásos ütközés figyelmeztetés és automatikus vészfékezés. Parkoláskor elöl és hátul is szenzorok segítik a vezetőt, melyek még a holtteret is felügyelik. A 180 fokos tolatókamera képe a vezetőfülke hétcolos érintőképernyőjén jelenik meg. A Multimedia és a Multimedia Navi Pro infotainment velejárója a hétcolos színes monitor. Mindkét rendszer képes telefonkivetítésre Apple CarPlay és Android Auto útján, a Multimedia Navi Pro pedig háromdimenziós nézetben navigál egész Európában.
Új villanyfurgonjával a Vivaro sikertörténetét folytatja az Opel, amely 2001-ben, az első generációval kezdődött. A jármű része a márka elektromos offenzívájának, amelyben már jövőre követi a tisztán akkumulátoros-elektromos Opel Combo-e. A „villámosok” 2024-ig villamosítják valamennyi személyautó- és könnyű haszonjármű sorozatukat.