2023 nyarán tett bejelentésével összhangban a Citroën a lakóautózás terén is erősíteni kívánja pozícióját. Ennek kézzel fogható bizonyítéka a Citroën Holidays modell, amelynek tágas és jól variálható lakóterében 4 személy kényelmes utazása biztosított, az utasok a fedélzeten alhatnak, főzhetnek. A francia gyár a Bravia Mobil segítségével készítette el a SpaceTourer alapján a Citroën Holidayst, amelyet a márkakereskedésekben lehet majd megvásárolni – első körben a nagy európai lakóautós piacokon.

Az alapfelszereltség részét képezi a karosszériával azonos színű, elegáns felnyitható tető, mely bőséges helyet biztosít. A jármű belsejében fel is állhatunk, és akár 4 alvóhely is elfér. A második üléssorba beszerelt kétszemélyes üléspad például sínen csúsztatható, és egy 1,15 m széles, 1,9 m hosszú fekhellyé alakítható. Ha több helyet szeretnénk a fedélzeten, az üléspad el is távolítható. Fent egy 1,20 m széles, 1,95 m hosszú ágyból nézhetjük a csillagokat. A speciális kialakítású matrac amellett, hogy kisebb helyet foglal, rendkívül kényelmes alvást tesz lehetővé. Az alsó részen alvók a nyitható hátsó ablak jóvoltából élvezhetik a természet közelségét. A szélvédőt és az oldalablakokat ugyanakkor vákuumos árnyékolók borítják. Felül is beépített árnyékolókat találunk, a harmonikarészben pedig a megfelelő szellőzés és fényviszonyok érdekében egy ablakot alakítottak ki.

A konyhában, mely egy mosogatót, két gázrózsát, egy 16 literes hűtőt és egy elrejthető asztalt foglal magában, a lakótér felé fordítható első üléseknek köszönhetően 4 ember kényelmesen étkezhet. A két oldalsó tolóajtót kinyitva (mely egyes változatokon elektromos működtetésű) jó időben a szabadban tartózkodva is lehet főzni, illetve étkezni, hiszen a lehajtható asztal a konyha mögött is felállítható. Ha pedig túl erősen tűz a nap, a Citroën Holidays két oldalán kialakított sínbe egy tartozékként kapható feltekerhető napellenző szerelhető. A konyhabútor egyébként a szabadban történő főzéshez ki is vehető.

A belső tér funkcionális és praktikus. Az asztal étkezésre, munkához vagy kártyázásra is használható, és ha nagyobb helyre van szükség, el is pakolható. A rend szempontjából különösen jó szolgálatot tesznek a Citroën Holidays belsejében kialakított tárolóhelyek. A tiszta víz és a szennyvíz számára egy-egy 10 literes tartály került beépítésre. A lakóautó hátuljában egy 25 literes tartállyal felszerelt zuhanyozó is lehet. A járműbe egy kivehető WC is beszerelhető.

A Citroën Holidays az optimális fedélzeti hőmérséklet biztosítása érdekében programozható Webasto fűtésrendszerrel van felszerelve. A belső világítás egy vezérlőpanelről szabályozható. A jármű szellőzése és világítása így könnyen kezelhető. A Citroën Holidays egy 230 voltos külső töltőaljzatot, valamint egy 230 voltos belső aljzatot és két USB-A, illetve USB-C csatlakozót kínál. Különösen praktikus felszerelés a középkonzolon elhelyezett vezeték nélküli okostelefon-töltő, melyhez a két első utas egyformán könnyen hozzáfér. A tetőn napelem is elhelyezhető.

A mindennapi élethez és felfedező körutakra egyaránt alkalmas
A Citroën Holidays egy másik nagy előnye a sokoldalúsága. Kalandra termett, de a mindennapi használat során is nagyon praktikus. Lehetővé teszi a napi feladatok ellátását, és amikor eljön az ideje, igazi kalandorrá alakul. Kompakt, 4,98 méteres hossza nagyfokú mozgékonyságot és könnyű kezelhetőséget biztosít. Ezt tovább fokozza az új SpaceTourerről származó, a korábbi elektrohidraulikus rendszert felváltó új elektromos szervokormány, ami kisebb erőkifejtést és jobb manőverezőképességet eredményez. A viszonylag kis alapterület, valamint a Top Rear Vision tolatókamera és az elektromos rögzítőfék a parkolást is megkönnyíti. 1,99 m-es magasságának köszönhetően a jármű a legtöbb parkolóba be tud hajtani, és nem vonatkoznak rá a helyi korlátozások. A visszafogott magasság sok országban az útdíjak szempontjából is előnyös. A konyha és a WC kiszerelhető, így a Citroën Holidays 4 személy és számos tárgy szállítására alkalmas mindennapi járművé válik. A két oldalsó tolóajtó egyes változatokon elektromosan működtethető, ami megkönnyíti a beszállást.

A Citroën Holidays kínálatában két dízelmotor szerepel: a BlueHDI 145 motorhoz 6 fokozatú mechanikus váltó, a BlueHDi 180 motorhoz 8 fokozatú automata váltó tartozik. A két nagy teljesítményű, hatékony motor jóvoltából a jármű nagy távolságokat képes megtenni, és semmi nem korlátozza az újabbnál újabb helyek felfedezésében.