A felfrissített megjelenésű és műszerfalú, immár egyszerűen Zafira névre hallgató egyterű piaci bevezetését ragadta meg az Opel forgalmazója arra, hogy bejelentse az OnStar szolgáltatás elindítását. Utóbbi 20 évvel ezelőtt indult az Egyesült Államokban, tavaly volt az európai bevezetése, és részben már nálunk is elérhető. Azért csak részben, mert a wi-fi szolgáltatás jogi problémák miatt még nem működik, arra még pár hónapot kell várnunk.

Fotó: Lővei Gergely Fotó: Lővei Gergely

De mit is jelent az OnStar szolgáltatás? Van például távdiagnosztika (megnézhetjük, mennyi üzemanyag van a kocsiban, mennyire van elhasználva az olaj, gyengélkedik-e az akkumulátor, milyen a keréknyomás), de lehet távoli segítséget kérni a tetőn elhelyezett kék OnStar kapcsoló megnyomásával. A bekerülési és előfizetési díjba bele van kalkulálva az élő emberes call center, amihez ilyenkor csatlakozik az autó, és onnan kérhetünk segítséget – például van-e szállás az úti célunk közelében, defekt esetén így hívhatjuk az assistance-ot (külföldön is magyarul – az autóban beállított nyelven – kommunikálhatunk élő szóban), kérhetünk távoli célbeadást, ha van hardveres navigáció az autóban, azaz autópályán száguldva se kell vesződni a célbeadással, elmondjuk azt a központnak, ahonnan aztán ráküldik az autóra az új célt.

Van segélyhívás funkció is, amely automatikusan vagy gombnyomásra aktiválódik. Előbbi esetben a központba küldi a legfontosabb információkat az autó (kioldott-e a légzsák, történt-e becsapódás, mi a GPS-pozíció), onnan először megpróbálnak kapcsolatba lépni az autóval, a regisztrált telefonszámmal, és ha ez nem sikerül, akkor riadóztatják a mentőegységeket. Külföldön ilyenkor a magyar nyelvű operátorral tartja az ember a kapcsolatot, a mentőegységeket az adott ország nyelvén beszélő kolléga értesíti, lehetőség van tolmácsolásra is. Ha nem sikerül kapcsolatba lépni az autóval/regisztrált telefonnal, akkor automatikusan riadóztatják a mentőegységeket. Az SOS gomb megnyomására például orvosi vészhelyzet esetén lehet segítséget kérni.

A MyOpel alkalmazás segítségével le lehet kérdezni, hol parkol az autónk – a helymeghatározás szolgáltatás kikapcsolható, ilyenkor az OnStar központ se tudja, merre van a kocsi. Egy kivétel van, a lopott autó megtalálása, amikor a rendőrségi feljelentés után az ügyszámot a központnak elküldve aktiválható a helymeghatározás, illetve a lopás-protokoll. Ebben az esetben nem lehet gombnyomásra kikapcsolni a helymeghatározást, és a gyújtás levétele után nem indítható újra az autó – Európában nem lehet távolról leállítani az autót, mert az autótolvajoknak is vannak jogai.

Az OnStar szolgáltatás igénybevételéhez szükséges megfelelő hardver (típustól és felszereltségtől függően széria vagy nagyságrendileg 150 000 Ft-os kiadás) és előfizetés, az OnStar szolgáltatás megrendelése egy évre előre 32 500 Ft-ba kerül – havi 2700 Ft –, még nem ismert, hogy a wi-fi szolgáltatás mennyibe fog kerülni. Lehetőség van rövidebb időtartamú előfizetésre is, például nyáron külföldön szeretné az ember ezt a védőernyőt, akkor a havidíj 3250 Ft. Az előfizetési díjban (a wi-fi szolgáltatáséban is) ugyanazokkal a feltételekkel veheti igénybe az ember a szolgáltatásokat, mintha Magyarországon tartózkodna, azaz nem drágább a wi-fi használat, mint itthon. Azért is lehet érdemes a fedélzeti wi-fit használni, mert annak antennája a fém tetőlemezen kívül helyezkedik el, így jobb jelerősséggel dolgozik, mint a mobilkészülékeké.

Pár szót azért szólok a friss Zafiráról is, a 2,0 literes, 170 lóerős turbódízel jól illik a nagy méretű és tömegű autóhoz, kevéssel alapjárat feletti fordulatról is jól húz, kevés kapcsolással lehet vele haladni. Elképesztően csendes az utastér, nemcsak a motorzaj hiányzik, de szélzaj sincs. Némileg rontja az összképet, hogy a hardveres navigációt nélkülöző német rendszámú autókban kábellel kellett csatlakoztatni az okostelefonokat, és a jó GPS-jel vétel érdekében az utas előtti polcon kellett tartani a telefont, így annak kábele ott lóg az utas lábterében.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!