A Suzuki autógyár 1983. októberében kezdte meg a 25. Tokiói Autószalonon Cultus néven bemutatott kisautó gyártását, amelyet Európában Suzuki SA 310 és SA 413 néven forgalmaztak. 1986-ban kapott egy modellfrissítést a gép, és ekkor vezették be a Swift nevet.

Magyarországon 1993-ban kezdték el gyártani a típus felfrissített, még 1989-ben bemutatott második generációját, amelyet egészen 2003-ig készítettek. Ez idő alatt Észak-Amerikában volt még egy köztes generáció is, de igazából 2005-ben lett globális modell a Suzuki kisautója, amikor csak Kínában hagyták meg a második generációs autó gyártását. Két évvel ezelőtt ünnepelte a japán cég, hogy elkészült a kétmilliomodik példány az autóból, most pedig máris a 3 milliomodik Swift eladásáról adhatunk hírt.

Japán után Magyarországon kezdték el gyártani az autót, majd Kína, India, Indonézia és Malajzia következett, és tavalytól már Thaiföldön is szerelnek össze Swifteket. Jelenleg az eladások 13 százaléka Japánban, 45 százaléka Indiában, 23 százaléka Európában realizálódik, egyébként 125 országban forgalmazzák és 26 országban összesen 67 díjat nyert el.

Az évek során a kocsit forgalmazták Pontiac Firefly, Suzuki Forsa, Chevrolet Sprint, Geo Metro, Maruti Esteem, Subaru Justy, Suzuki Cultus és Holden Barina néven is, Kanadában pedig egy ideig a nálunk Chevrolet Kalosként forgalmazott autót kínálták Swift+-ként.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!