Hivatalosan egyszerűen csak véget ért az a tervezett együttműködés, amelynek keretében a Mitsubishi a Renault-Nissan konszern segítségével, annak autóira alapozva fiatalította volna meg személyautó-választékát, de könnyen lehet, hogy a Ladával lévő vitás helyzet áll az elhidegülés hátterében. Arról van szó, hogy a Mitsubishi legutóbbi tanulmányautói feltűnően hasonlítanak a Lada legújabb tanulmányaira – nem véletlenül, az oroszoktól csábították el a japánok aktuális formatervezőjüket.

Az orosz Gazeta weboldalnak adott interjúban beszélt először a helyzetről Steve Mattin, a Lada márka formatervező részlegének irányítója, aki saját bevallása szerint „frusztrált és mérges” a kialakult helyzet miatt. A 2014-es Moszkvai Autószalonon a Lada Xray tanulmánytól nem messze volt kiállítva a Mitsubishi XR-PHEV tanulmány, és így nyilvánvaló volt az egymástól teljesen függetlenül fejlesztett járművek közötti feltűnő hasonlóság. Ez egyébként nem véletlen, a Mitsubishi jelenlegi vezető formatervezője az a Thomas Bigwood, aki korábban a Lada Moszkvai Formatervező stúdióját vezette, és ebből a pozíciójából ment át a japán céghez. Steve Mattin annyiból nem aggódik, hogy ők már a 2012-es Moszkvai Autószalon óta tartják magukat az új formavilághoz, azaz he netán jogi eljárás indulna az ügyben, megkérdőjelezhetetlen az elsőségük. Az biztos, hogy sokáig tartott, amíg megtalálták a Lada új arculatát, és most már olyan szinten van az új modellek gyártásának előkészítése, hogy csak hatalmas költségek árán tudnának módosítani ezen, úgyhogy ők mindenképpen ragaszkodnak a megjelenésükhöz, és ezért harcolni is készek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!