Jelenleg még a nyolcvanas évek végén, a Peugeot által a Mercedes G-osztály alapján készített P4-es típusok alkotják a francia hadsereg terepjáró-flottáját, ezeknek a lecserélését jövőre kezdik meg. A tenderen a Ford Everest (Ranger alvázra épülő kombi) alapján a Renault Trucks Defense által gyártott Acmat VLTP-ND lett a befutó, a típusnév a francia véhicules légers tactiques polyvalents, azaz többcélú, könnyű taktikai jármű kifejezés rövidítéséből származik.
acmat2
A Fordtól valójában csak a külső karosszériát veszik, hiszen az alapot egy megerősített alváz jelenti, és a karosszérialemezeket is páncélozzák, a felfüggesztést pedig felkészítik a megnövekedett terhelésre – 3,5 tonna a saját tömeg, 900 kg a terhelhetőség. Meg nem nevezett forrásból származó 150 lóerős turbódízel hajtja az Acmat VLTP-ND-ket, amelyeket Franciaországban szerelnek össze. 2017-ben szállítják le az első 500 darabot, majd ezt követően évi 1000 darabot készítenek – összesen 3700 autóra szól a megrendelés, amelynek 251,8 milliárd Ft az összértéke.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!