Az Opel az elsők között készítette el az AFL okosfényszóróját, amelynek idő közben már a második generációs változatát tudják megvásárolni az ügyfelek. Természetesen már dolgoznak a mérnökök a harmadik generációs okosfényszórón is, amelynél nem csak az lesz az újdonság, hogy LED-es technikára váltanak.

Már két éve intenzíven foglalkoznak azzal a technológiával, amely a vezető szemmozgását érzékelve irányítja a fénynyalábot: a teljesen LED-es fényszórókban kigyulladnak olyan új fényforrások, amelyek világosabbá teszik azt a területet, ahová a pillantás irányul. A fejlesztés kezdetén egyszerű webkamerával kezdték a szemmozgás elemzését, az alap szoftver megírását követően aztán arra az infra-led-es érzékelőre váltottak, ami az autókba is bekerül majd – ennek segítségével már sötétben is képes felismerni a szemgolyó mozgását a számítógép.

A kutatók meglepetésére a nem tudatos szemmozgás meglepően egyszerűen kiszűrhető embertől függetlenül, így nem kell attól tartani, hogy vibrál majd az okosfényszóró. Másodpercenként 50 alkalommal elemzi a számítógép, hova tekint az autóvezető, és mivel a pupilla elmozdulásának kezdetén már reagál, mire az ember szeme vált, addigra már világos is lesz a megfelelő terület. Feltéve persze, hogy ezzel senkit nem vakít el az autó. Az AFL+ rendszer a jövőben már nem egyszerűen csak lekapcsolja a távfényt, ha szemből érkező vagy épp előttünk haladó autót érzékel, arra is képes lesz, hogy ezek köré világítva, tehát a másik közlekedőt nem vakítva világítson tovább. Az Opel másfél év múlva ígéri az AFL+ fényszóró harmadik generációjának piaci bevezetését.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!