Kolozsvár közelében található a Tetorom 3 elnevezésű ipari park, amelyben állítólag egy 28 hektáros telket nézett ki magának az indiai Tata Motors, hogy ott építse fel európai gyárát. A tárgyalások azonban még korai szakaszban tartanak, egyelőre egyik megkérdezett fél – az önkormányzat és az autógyár – se kívánja kommentálni a híreket.

A Jaguar és Land Rover márkákat is birtokló indiai cég kifejezetten saját márkájú autóinak gyártására szeretne egy üzemet régiónkban, ahol például a következő generációs Tata Nano európai változata is készülhet majd különféle terepjárók és haszonjárművek mellett. Állítólag 1 milliárd eurót szánnak az üzem felépítésére, amely nem egyszerű összeszerelő, hanem rendes, présüzemmel is rendelkező autógyár lesz. Állítólag azért nézte ki magának Kolozsvárt a cég, mert a Ford és a Dacia gyárak miatt már rengeteg beszállító van a környéken, és a Nokia kolozsvári gyárának bezárása miatt munkaerőből sincs hiány.

A Tata Megapixel tanulmány által megelőlegezett új miniautó egyébként nem feltétlenül elképesztően alacsony árával, hanem kis fogyasztásával hódíthat majd. Persze előbbi is igaz lesz, főleg, hogy az Unión belüli gyártás miatt nem kell majd vámot fizetni az autókra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért