Két darab Mercedes 600 Pullmant vásárolt 1965-ben a kínai kommunista állam, ezek egyikét árverezik el hamarosan. Azt a példányt, amelyet Chen Yi, a Vörös Hadsereg vezetője és Külügyminiszter használt.

Az autónak a prominens első tulajdonos mellett igazán különleges története is van, hiszen miután azt kivonták a használatból, a Shanghai Automotive Industry Corporation-nek adták azzal a céllal, hogy a jármű tanulmányozása után saját kínai luxusautót készítsenek. Ebből végül a kulturális forradalom miatt nem lett semmi, és az eltárolt autót elfelejtették.

Azt csak a nyolcvanas évek elején fedezte fel a német Hans Luwich mérnök, aki az akkor induló Shanghai-VW projekt miatt látogatott a gyárba. Végül 1993-ban tudta megvásárolni a Mercedes 600 Pullman-t, ekkor Németországba szállíttatta, ahol 1998-ban helyezte forgalomba. Idén februárban Hollandiába értékesítette az autót, és az új tulajdonos a Bonhams aukciós ház segítségével próbál meg túladni szerzeményén.

A Bonhams által július 12-én, a stuttgarti gyári múzeumban megrendezésre kerülő Mercedes-Benz árverésen kínálják eladásra a 600-as Pullman-t, ami mindössze 21 160 kilométeres futásteljesítménnyel rendelkezik. Soha nem újították fel, azaz megőrzött állapotú, és egyike a 428 darab Pullman karosszériás 600-asnak. A szakértők 50-80 millió Ft-os leütési árat várnak – kínai érdeklődők talán ennél többet is fizetnek majd érte.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!