A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019 őszén hetedik alkalommal hirdette meg országos gyermekrajzpályázatát Álomút címmel, amelyre közel 2500 általános iskolás gyerek küldte el alkotását. A zsűri végül összesen 190 rajzot díjazott, a kategóriagyőztesek fődíjként egy-egy osztálykirándulást nyertek a társaság kiskőrösi Úttörténeti Múzeumába, Közép-Európa legnagyobb közutas szakgyűjteményébe.
A nyertes rajzok között találunk autópálya felett áthaladó tekintélyes szarvast, vihar utáni út menti növényzetgondozást, egy kisgyerek közutas álmát, havas tájat átszelő letakarított utat és burkolatjavítási munkákat ábrázoló alkotást is.

Egy alkotás a zsűri által díjazott 190 mű közül: Hótolók munkában – Balogh Nóra, Göcsej Kapuja Általános Iskola, Bak, 6. osztály Fotó: Reprodukció: a szerző

A zsűri a technikán és az egyedi látásmódon túl idén is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a díjazott rajzok a közutakat, a munkagépeket, a közlekedést és az úton dolgozókat ábrázolják a gyerekek szemén keresztül. Értékelték a felkészülést segítő pedagógusokat is, hiszen az ő alapos és odaadó munkájuknak is köszönhető, hogy évről évre egyre több és jól kidolgozott, közutas életképeket ábrázoló rajzot kap a társaság.
Az osztálykirándulásokat a következő gyermekek nyerték: 1–2. osztály kategóriában: Hideg Benett Vajk (Kaposszekcsői Általános Iskola), 3–4. osztály kategóriában: Karátföldi Hanna (Vasvári Általános Iskola), 5–6. osztály kategóriában: Vízkeleti Álmos (Fáy András Általános Iskola és AMI, Parád), 7–8. osztály kategóriában: Tóth László (Berceli Széchenyi István Általános Iskola), gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1–8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek kategóriában: Marozsán Dávid (Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium).

Idén a zsűri által legjobbnak ítélt 40 pályaművet a Magyar Közút a Facebook-oldalán közönségszavazásra bocsátotta, amelynek során több mint 22 ezer lájk érkezett az alkotásokra. A legtöbb, 4000-et meghaladó szavazatot Szalai Anitának, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. osztályos tanulójának „Biztonságban ember és állat – M44, Békés megye első gyorsforgalmi útja” című rajza kapta. Nyereménye szintén egy osztálykirándulás a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba.
Minden osztálykirándulással díjazott alkotás egy évig látható lesz a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőri autóján is. A díjazottak és a külön elismerésben részesült pedagógusok listája megtalálható a közútkezelő társaság hivatalos weboldalán, a www.kozut.hu honlapon, ahol a nyertes rajzok is megtekinthetők, derül ki a pályázatról szóló beszámolóból.