Buenos Aires egyik elővárosában, Avellanedában működött a sikeres Ganza márkakereskedő, amely Fiat, Alfa Romeo és Peugeot típusokat forgalmazott. Három évtizeddel ezelőtt a kereskedést alapító családfő és annak ezt az üzletet folytatni hivatott fia is elhunyt pár héten belül, így a kereskedés lehúzta a rolót. Az örökösök most döntöttek úgy, hogy építési telekként értékesítik az ingatlant, amelynek a bejárása során rátaláltak a tucatnyi új autóra.

A Kaskote Calcos nevű cégnek ajánlották fel megvételre a készletet, akik rögtön rábólintottak a dologra, egyébként az épületekkel együtt ledózerolták volna a járműveket is. Végig zárt térben töltötték az elmúlt három évtizedek a gépkocsik, amelyek ugyan egyedülálló állapotúak, de mivel tucatautókról van szó, értékük még így se túlságosan magas. Van olyan autó, amelyet rögtön a helyszínen slauggal lemosva visszanyerte gyári fényét, de van amelyik már átesett a külső-belső takarításon.

A pár tíz km-es futásteljesítményű autók a következő típusok: Alfa Romeo 33 és 33 SW, Fiat Uno, Duna, Tipo, Tempra és Ducato, Peugeot 405. Még nem árazták be az egyedülálló állapotú autókat, még folyamatban van azok felmérése, takarítása, és minden bizonnyal némi javításra is szükség lesz majd a három évtizednyi parkolást követően. Az autók legalizációja kérdéses, nem valószínű, hogy a három évtizede a fiók mélyén heverő papírokkal forgalomba lehet helyezni őket, és nem olyan értékről beszélünk, amely megérné a sok utánajárást…